Støt nu

Libanon

Krigen i Syrien er gået ind i sit sjette år og har sendt millioner af mennesker på flugt - mange af dem til nabolandet Libanon, som nu huser det højeste antal flygtninge i verden pr. indbygger.

amiras-born
Amiras døtre

Amira fra Homs

Amira er fra Homs. Hun bor sammen med sin mand og deres to døtre i en kælder under en stor boligblok i Libanon.

Familien er flygtet fra Syrien, hvor de inden krigen havde et godt liv. Amiras mand havde sin egen tømmerforretning, de boede på samme gade som Amiras søster og forældre og mange af deres venner. Gaden lå i en bydel i Homs, som var kendt for at være imod Syriens regering, og derfor jævnligt var udsat for voldsomme bombeangreb.

Amiras mand var den første, der flygtede til Libanon for at finde arbejde, så han kunne forsørge sin familie. Amira og resten af familien blev tilbage i Syrien, hvor de i mere end 2 år levede i den efterhånden totalt sønderbombede by. Meget af tiden tilbragte de i en kælder, ofte i flere uger ad gangen, hvor de levede af dåsemad mens flyene dag og nat bombede deres by.

De voldsomme oplevelser satte sig i Amiras døtre, som begge begyndte at tisse i sengen om natten og blev bange for høje lyde. I lang tid efter de var kommet til Libanon sagde de stort set ingenting.

I Libanon har begge piger været med i ADRA’s undervisningsprogram. Den ældste, Rana, vil gerne være engelsklærer. Den yngste, Amina, vil gerne være tandlæge.

Det bliver koldt om vinteren i Libanon, og derfor har ADRA også uddelt såkaldte vinterpakker til familien og til mange andre syriske flygtninge. Pakken indeholder blandt andet tæpper og vintertøj.

Hjælp syriske flygtninge

Pres på den lokale befolkning

Ifølge UNHCR er der over en million registrerede syriske flygtninge i Libanon, hvilket svarer til cirka en fjerdedel af den samlede befolkning i landet. Tæller man uregistrerede flygtninge med, kan det reelle antal flygtninge være langt højere.

Den hurtige befolkningstilvækst har skabt et voldsomt pres på de i forvejen begrænsede ressourcer i Libanon og skubbet tusindvis af mennesker ud i fattigdom. Mange flygtninge såvel som libanesiske familier kan ikke komme til lægen eller få en uddannelse, og der er mangekl på både elektricitet, vand.

Værst om vinteren

Krisen vokser i de hårde vintermåneder. Både syriske flygtninge og fattige libanesere har svært ved at beskytte sig imod regn, sne og frost. De har brug for brændstof til opvarmning af deres boliger, tæpper og vintertøj.

I vinteren 2015-16 har ADRA givet vinterhjælp til 2.000 syriske flygtninge og sårbare libanesere i Mount Lebanon, som ligger i udkanten af Beirut. Vi planlægger at fortsætte med vinterhjælpen i den kommende vinter.

Tidligere har ADRA desuden i samarbejde med den libanesiske humanitære organisation AMEL oprettet sundhedsklinikker og centre for syriske flygtninge i Libanon samt støttet en skole for syriske flygtningebørn i Beirut.

 

I Libanon støtter ADRA Danmark følgende projekter i 2016:

· Winter Assistance for Refugees in Mt. Lebanon (WARM). December 2015-April 2016. Støttet med 300.000 DKK fra TV-indsamlingen Hjælp Nu! (samlet budget ca. 1 mio. DKK)

 

Her arbejder vi…

*Burundi *DR Congo *Libanon *Malawi *Rwanda *Sudan *Sydsudan *Syrien *Uganda *Yemen *Zimbabwe