Støt nu

Rwanda

Attentatet på præsident Juvénal Habyarimana i 1994 blev startskuddet til en 100 dage lang etnisk udryddelse af Tutsierne i Rwanda – et af de mest grusomme folkedrab i nyere tid. Den etniske udryddelse var kulminationen på årtiers etnisk konflikt mellem Tutsier og Hutuer og da den endelig var ovre var 800.000 mennesker døde. ADRA var tilstede i Rwanda i denne periode og var formentlig den eneste nødhjælpsorganisation, foruden Røde Kors og Caritas, der blev og fortsatte arbejdet under de vanskelige 100 dage – og vi er der stadigvæk.

Action for Social Change

I 2017 arbejder vi videre med Action for Social Change-programmet (ASC), som startede tilbage i 2010. Programmetstyrke civilsamfundsaktører og lokalgrupper, så mennesker der lever i fattigdom får adgang til platforme hvorfra de kan kommunikere og give udtryk for deres behov og bekymringer og ikke mindst kræve deres rettigheder.

Vi hjælper også nogle af de fattigste med at starte og styre spare-låne-grupper. Millioner af verdens fattigste mennesker kan ikke åbne en bankkonto og har ikke mulighed for at låne penge. Det er derfor næsten umuligt for dem at investere og forbedre deres livsvilkår. En vej ud af klemmen er spare-låne-grupper, hvor fattige går sammen om at spare op og låne penge ud til gode ideer og investeringer, som kommer både den enkelte, gruppen og hele lokalsamfundet til gode.

Et sidste fokus i vores ASC-program i Rwanda, er at sikre en lige behandling, inkludering og ikke-diskrimination af alle mennesker uafhængigt af køn. Ulighed og diskrimination af kvinder er et stort problem i Rwanda.

Piger og kvinder må ikke malke køer

I Rwanda har der længe været en kultur, der ikke tillader piger og kvinder at malke køer. Det var problematisk for Jean Bosco Nsengamungu, en 31-årig mand der bor sammen med hans mor og hans niece, Egidia, på 17. Når Jean var væk blev koen ikke malket, hvilket gik ud over deres økonomi, da de så ikke havde noget at sælge på markedet. Derfor deltog Jean i en workshop i Muhanga distriktet, som ADRA faciliterede igennem ASC programmet, hvor negative kulturelle normer blev diskuteret. Herefter havde Jean en lang snak med Egidia, hvor de blev enige om, at der ikke var noget forkert i at en pige malker en ko. Hans mor var mere stædig, men i dag drikker hun gerne mælken som Egidia har malket – og familien er ikke længere afhængig af at Jean er hjemme for at koen kan blive malket og mælken solgt på markedet. 

malke ko

Kontekst

Rwanda er et lavindkomst land og et af de mindst udviklede lande i verden. Det er et af de lande i Afrika med den højeste befolkningstæthed. Mere end 60% af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen (PPP$1,90).

Til trods for at Rwanda var det første land i verden med mere end 50% kvindelige medlemmer i parlamentet, så er kvinder generelt stadig underrepræsenteret i politiske institutioner og de traditionelle patriarkalske holdninger hersker. Rater for vold i hjemme er f.eks. meget høj, og der er fortsat et højt niveau af tolerance for dette blandt både mænd og kvinder.

Læs mere om ADRA's samarbejde med unge i Rwanda i denne håndbog

Her arbejder vi…*Burundi *Malawi *Rwanda *Sudan *Sydsudan *Syrien *Uganda *Yemen