Støt nu

Sudan

SudanVand

Vi startede vores samarbejde med ADRA Sudan i 1987 – dengang Sudan og Sydsudan stadig var ét land.

I 2006 startede vi et nødhjælpsprojekt som har sikret vand til sårbare målgrupper. Projekt har over årene udviklet sig og i dag har vi fokus på at opbygge og udvikle lokalsamfundet. Vi arbejdet målrettet for at forbedre levevilkårene for sårbare grupper og sikre bæredygtige løsninger på de problemer, der holder dem fast i fattigdom. Det indebærer bl.a. oprettelsen af spare-låne-grupper som giver udsatte en økonomisk robusthed og Farmer Market School, som linker landmændene bedre til markedet, hvor de sælger deres afgrøder. Du kan læse mere om dette projekt – samt et lignende – i en evaluering af projekter fra maj 2016.

Vi er også tilstede i 8 flygtningelejre i White Nile State, hvor 80% af flygtningene er sydsudanesiske kvinder og børn. Da der er begrænsede skovarealer nær flygtningelejrene, tvinger det kvinder og piger til at rejse op mod 12 timer i søgningen på brænde, som skal bruges til madlavning. På disse turer risikerer kvinder og piger overfald, røveri og forskellige former for kønsbasseret vold. Disse turer påvirker i øvrigt også de sydsudanesiske pigers skolegang. Derfor er vi tilstede i flygtningelejre i White Nile State, og vi har blandt andet oprettet 24 kvindegrupper, som mødes regelmæssigt og diskuterer forskellige emner som har betydning for deres sikkerhed. Læs mere om vores arbejde for pigers sikkerhed

SudanKvinder

Spare-låne-grupper

Da Aziazis mand døde blev hun nød til at stoppe hendes frivillige arbejde som lærer, så hun kunne forsørge hendes ni børn. Hun valgte at blive landmand. Derefter valgte hun at blive medlem af en spare-låne-gruppe, som var oprettet med assistance fra ADRA Danmark, fordi hun ville låne til at kunne købe gode frø til dyrkning af tomater og agurker. Efter en god høst solgte Aziazi sine afgrøder på markedet og tjente 40 gange mere end hendes oprindelige lån. Hun planlægger nu at købe en grund i byen El Geneina, hvor hun vil bygge et hus til sine børn – og så er hun i øvrigt blevet sekretær for spare-låne-gruppen.

Kontekst

Den humanitære situation i Sudan er stadig kritisk som følge af flere års konflikt, hvilket er blevet forværret af naturkatastrofer. Sudan er klassificeret af Europa Kommissionen som en ’glemt krise’, hvilket er en langvarig krise, som er faldet ud af den internationale medie og samfundsagenda i forhold til humanitær assistance. Sudan har omtrent 3,2 millioner internt fordrevne, er plaget af underernæring og karakteriseret af mangel på infrastruktur og basale ydelser til landets befolkning. Dertil har Sudan også været vært for mere end omkring 350.000 sydsudanesiske flygtninge siden Sydsudans selvstændighed. Siden kampene i Sydsudan begyndte i 2013 er yderligere mindste 260.000 flygtninge kommet til landet.

 

Her arbejder vi…*Burundi *Malawi *Rwanda *Sudan *Sydsudan *Syrien *Uganda *Yemen