Støt nu

Uganda

uganda

I Uganda støtter ADRA Danmark aktivt opbygningen af et lokalt civilsamfund, der kan være en udviklingsdynamo i landets fattigste region, Karamoja

Karamoja er meget isoleret fra resten af Uganda, og regionen i den nordøstlige del af landet har store problemer med sult, mangel på sanitære forhold og dårlig uddannelse.

I mellem de små bjerge, der rager op over Karamojas flade stepper, lever hele 82 % af befolkningen under fattigdomsgrænsen (7 kroner om dagen), og den gennemsnitlige levealder er flere år lavere end den generelle i Uganda. En gennemsnitlig karimojong bliver kun 47,7 år.

Uddannelsesniveauet i Karamoja er meget lavt. Kun 11 % af den voksne befolkning kan læse og skrive. Meget få karamojonger kommer i skole. Ud af 100 børn er det kun 28 der starter i skolen, og kun 5 af dem gennemfører de 7 år, som folkeskolen varer.

11 % af befolkningen i Karamoja er til hver en tid akut underernæret, og mere end halvdelen af børnene under 5 år er hæmmede i deres vækst på grund af under- og fejlernæring.

Et stærkt civilsamfund

ADRA Danmark har arbejdet i Uganda siden 1991. Vi har – sammen med vores partner ADRA Uganda – først haft fokus på nødhjælps arbejde, men i 2009 flyttede vi vores hovedfokus til langsigtet udvikling.

Action for Social Change

De fattige familier i Karamoja står ofte helt alene over for deres store problemer og har ikke ressourcerne til at gøre noget ved dem. Vi støtter civilssamfundsgrupper indenfor uddannelse, sundhed og fødevaresikkerhed såsom forældreråd, landmandsgrupper, unge iværksættere og hiv-støttegrupper.

I små interessegrupper kan karamojongerne mødes, udveksle erfaringer og sammen gøre noget ved problemerne. Grupperne får hjælp og uddannelse, så de kan tale de svagestes sag og gå i dialog med myndigheder, andre interesseorganisationer og den øvrige befolkning.

Danmarks Indsamlingen 2017

Siden april 2017 har vi også kørt et projekt finansieret af Danmarks Indsamlingen 2017. I Karamoja, hvor dette projekt også bliver implementeret, er 12% af børnene akut underernærede og i fare for at dø. Derfor er det primære fokus i dette projekt at skabe en alternativ indkomstmulighed, så familierne bliver bedre i stand til at få mad på bordet. Projektet består bl.a. af undervisning i forskellige metoder til at skabe en indkomst, oprettelsen af spare-låne-grupper og undervisning i ernæring. Projektet vil sørger for at flere børn i Karamoja  kan få mere end et måltid om dagen samt igennem en mere varieret kost, undgå fejlernæring.

Jordemødre i Kacheri  

fodsel karamojaI byen Kacheri var der ikke nogle jordemødre i en periode på seks måneder, hvilket gjorde fødsler både komplicerede og farlige.

Da Aleper Margaret og de resterende medlemmer af Lorukumo Community Based Group, som en del af ADRA Danmarks ASC-program i Uganda, fik træning i fortalervirksomhed, valgte de at tage fat i problemet.

De afholdte efterfølgende et offentligt møde i kommunens hovedkvarter med lokalsamfundet i Kacheri og de relevante myndigheder.

 

Aleper Margaret var blandt de kvinder der passioneret appalerede til at myndighederne skulle opretholde deres ansvar og ansætte jordemødre i Kacheri.

Efterfølgende blev to jordemødre ansat i Kacheri Health Center til stor glæde for indbyggerne. En anden kvinde, Loyo Natalina, fortæller: ”Jeg er så begejstret for at mit første barn kunne have en normal fødsel (…) Dette ville ikke have været tilfældet hvis regeringen ikke havde ansat to jordemødre. Jeg er meget glad for at mødet, der blev afholdt i kommunens hovedkvarter, har båret frugt”

 

Her arbejder vi…*Burundi *Malawi *Rwanda *Sudan *Sydsudan *Syrien *Uganda *Yemen