At Etiopien ligger højt på listen over verdens fattigste lande skyldes dels tidligere perioder med politisk ustabilitet, krig, konflikter, store interne og eksterne flygtningestrømme, dels klimaudfordringer.
Størstedelen af Somali-regionens befolkning er pastoralister (landbrug i form af dyreopdræt), og de holder primært kvæg og kameler. Pastoralisterne er afhængige af at kunne bevæge sig rundt på store jordområder for at brødføde deres kvæg. Det barske klima gør dem sårbare overfor f.eks. tørkeperioder, der flere gange har forårsaget sultkatastrofer.
ADRA Danmark har igangsat projektet Resilience in the Horn of Africa (RiHA), der skal gøre befolkningen i Somali-regionen mere modstandsdygtig.
Med RiHA arbejder vi i krydsfeltet mellem nødhjælp og udvikling. I fagtermer kaldes dette ’midtimellem’ for nexus.
Området er vant til at modtage nødhjælp i form af vand og mad, som bliver kørt ud til de hårdest ramte steder. Med RiHA ønsker ADRA at skabe bæredygtig udvikling, så befolkningen uafhængigt af fx tørke, oversvømmelse og inflation kan skabe sig et stabilt levebrød og stå på egne ben:
”Vi udvælger lokalsamfund, som ikke i forvejen er modtagere af nødhjælp eller udviklingsarbejde. Fokus er at arbejde steder, hvor befolkningen selv er motiveret for at indgå i udviklingsarbejdet.” Sådan siger Agyedho Bwogo, ADRA Danmarks programkoordinator for landet.
RiHA indeholder bl.a. Farmer Field Schools (FFS). Her undervises lokalbefolkningen i at dyrke jorden effektivt i tørre områder. FFS er en del af ADRA Danmarks udviklingsprojekter i flere lande, men i Etiopien inkluderer RiHA desuden en ny metode – Pastoralist Field Schools, som er landbrugsundervisning tilpasset pastoralister fremfor småbønder.
Desuden har ADRA Danmark introduceret tilgangen ‘Farmer Market School’ (FMS), hvor bønder får simple værktøjer til at analysere markedet for afgrøder. Det gør dem i stand til at etablere nye og bedre forretningsaftaler med opkøbere af deres produkter.
Ydermere støtter ADRA Danmark op om de såkaldte spare-lånegrupper, som er en form for ultralokal andelssparekasse. Den bestyres af medlemmer fra lokalsamfundet og styrker deres økonomi.
Projekterne udføres på baggrund af Community Action Planning-tilgangen (CAP), som kort fortalt handler om at skabe nogle rammer, indenfor hvilke lokalbefolkningen selv lærer at analysere problemer, identificere løsninger og lægge planer, som fører de ønskede ændringer ud i livet.
ADRA Danmark har været i Etiopien i relativt kort tid, og projekterne bliver stadig tilpasset. Håbet er dog, at landet, der i disse år gennemgår en demokratiseringsproces, på sigt kan blive mere modstandsdygtigt med hjælp fra blandt andet ADRA.
ADRA Danmarks arbejde i Etiopien er støttet med midler fra Danida.
Antal indbyggere: 109.224.559 (2018)
Forventet levealder: 66 år (2018)
BNP per indbygger (USD): 757 (2017)
Børnedødelighed (per 1000 levendefødte/året): 41 (2017)
Analfabetisme (over 15 år): 48% (2017)
Antal indbyggere: 5.793.636 (2018)
Forventet levealder: 81 år (2018)
BNP per indbygger (USD): 57.545 (2017)
Børnedødelighed (per 1000 levendefødte/året): 4 (2017)
Analfabetisme (over 15 år): 0%
Vil du være en del af vores historie og give andre mennesker et håb? Her kan du læse om nogle af dem, vi har hjulpet.
Din browser er forældet!
Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.
Overvej at hente en af følgende browsere: