Sudan

I Sudan arbejder ADRA Danmark med humanitære indsatser i lejre, hvor hundredetusinde flygtninge lægger pres på det i forvejen fattige land. Derudover arbejder vi med udviklingsprojekter, der gør den sudanesiske værtbefolkning mere modstandsdygtig overfor sult og klimaforandringer

I delstaten White Nile opholder sig omkring 220.000 sydsudanesiske flygtninge i og uden for flygtningelejrene. Det store antal flygtninge, kombineret med generel mangel på ressourcer i Afrikas tredjestørste land, skaber gnidninger og konflikt mellem flygtningene og det sudanesiske værtssamfund. Bl.a. fordi flere skal deles om f.eks. naturressourcerne.

Derfor arbejder ADRA Danmark både med udviklingsarbejde målrettet det sudanesiske værtssamfund, med flygtninge uden for flygtningelejre og med nødhjælpsarbejde, der er målrettet dem, som bor i flygtningelejre i delstaten White Nile.

ADRA Danmarks udviklingsarbejde i Sudan

Med støtte fra Danida arbejder ADRA Danmark på projekter, der er målrettet befolkningen uden for flygtningelejrene i White Nile og i West Darfur. Her er typisk tale om fattige småbønder, som har meget lidt jord at dyrke eller slet ingen jord.

Vi arbejder bl.a. med vandforsyning og med Farmer Field Schools (FFS), hvor bønder bliver undervist i og afprøver nye landbrugsmetoder parallelt med deres traditionelle metoder.

Arbejdet foregår i grupper, som selv bestemmer, hvad det er for emner, de vil lære om. Det kan eksempelvis være, hvordan man undgår angreb fra biller, eller hvordan forskellige jordtyper passer til forskellige afgrøder.

Læs mere om FFS

Desuden har vi introduceret tilgangen ‘Farmer Market School’ (FMS), hvor bønder får simple værktøjer til at analysere markedet for afgrøder. Det gør dem blandt andet i stand til at etablere nye og bedre forretningsaftaler med opkøbere af deres produkter.

Læs mere om FMS

Derudover arbejder vi med såkaldte spare-lånegrupper, som er en form for ultralokal andelssparekasse, der bestyres af medlemmer fra lokalsamfundet, og som styrker samfundets økonomi.

Læs mere om spare-lånegrupper

Fordi inflationen er meget høj i landet, har vi også introduceret en alternativ opsparingsmetode blandt kvinder i form af gedegrupper.

”En gedebank kan du kalde det! På grund af inflationen er det ikke altid hensigtsmæssigt at spare op ved at lægge penge til side i ni måneder. I stedet investerer kvinderne i geder, som kan sælges, hvis f.eks. et barn bliver sygt og skal på en sundhedsklinik. Desuden giver gederne ”renter”, fordi de yngler,” forklarer Agyedho Bwogo, der er ansvarlig for ADRA Danmarks program i landet.

ADRA Danmarks nødhjælpsarbejde i Sudan

Med støtte fra ECHO og EU arbejder vi med nødhjælp i flere af White Niles flygtningelejre. Disse huser primært kvinder og børn.

”Vi forsøger at øge beskyttelsen af de sydsudanesiske flygtninge ved at styrke forskellige kvinde-, ungdoms- og dialoggrupper. Grupperne er vigtige i forbindelse med mægling i konflikter internt i lejrene samt mellem flygtninge og værtssamfundet,” siger Agyedho Bwogo.

ADRA Danmark i Sudan siden 2003

Med tidligere positive erfaringer og resultater i bagagen fra Darfur og Blue Nile, arbejder ADRA Danmark nu i White Nile og stadig i West Darfur. Vores indsats i landet har stået på siden 2003.

ADRA Danmarks arbejde i Sudan er støttet med midler fra Danida, EU og ECHO.

Læs om vores samarbejdspartnere her.

Sudan

Antal indbyggere: 41.801.533 (2018)

Forventet levealder: 65 år

BNP per indbygger (USD): 2.879 (2017)

Børnedødelighed (per 1000 levendefødte/året): 44 (2017)

Analfabetisme (over 15 år): 39% (2018)

Danmark

Antal indbyggere: 5.793.636 (2018)

Forventet levealder: 81 år (2018)

BNP per indbygger (USD): 57.545 (2017)

Børnedødelighed (per 1000 levendefødte/året): 4 (2017)

Analfabetisme (over 15 år): 0%

Her hjælper vi

Vil du være en del af vores historie og give andre mennesker et håb? Her kan du læse om nogle af dem, vi har hjulpet.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: