Yemen

Yemen er Mellemøstens fattigste land, og på grund af borgerkrigen, der brød ud i 2015, gennemlever landet verdens største humanitære krise. I Yemen arbejder ADRA Danmark med både akut nødhjælp og projekter, der har mere langsigtede mål

ADRA Danmark har indgået en partnerskabsaftale med Danida, der løber frem til 2021. Fokus i aftalen er vores arbejde i det sydlige Yemen. Derudover gav Novo Nordisk Fonden os i januar 2019 en halv million kroner til vores Cash for Work-projekt i det nordlige Yemen.

ADRA Danmarks projekter i Yemen

Danida har desuden støttet med et engangsbeløb på 22 mio. kr. til ADRA Danmarks fødevareudlevering i de nordlige byer Houdaydah og Hajjah, som i lang tid har været præget af kampe og bombninger. Projektets målgruppe er de mest udsatte, bl.a. internt fordrevne yemenitiske familier:

”Vi hjælper primært enlige mødre, store familier med flere end fem børn og familier med handicappede familiemedlemmer,” fortæller Adriana Ferracin Kleivan, humanitær koordinator for Yemen.

I 2016 brød den største koleraepidemi kendt i nyere tid ud i Yemen, og sygdommen har endnu ikke sluppet sit tag i landet. Fra begyndelsen af 2019 formodes over 450.000 smittet, hvoraf halvdelen er børn, som i højere grad end voksne dør af sygdommen. Derfor uddeler vi ydermere hygiejnepakker og støtter op om hygiejneundervisning.

ADRA Danmark arbejder også langsigtet ved f.eks. at hjælpe mennesker til at starte egen forretning, så de kan være med til at holde samfundet kørende og forsørge sig selv. Vi identificerer folk, som i forvejen har nogle kompetencer. Før krigen var de måske cykelsmede eller skræddere.

De udvalgte får tilbudt en mentorordning, hvor de bl.a. får træning i budgethåndtering og opsparing. Derudover giver vi dem materialer og kontanter til at starte deres egen virksomhed.

I det sydlige Yemen er målgruppen for ADRA Danmarks hjælpearbejde de internt fordrevne yemenitter såvel som somaliske og etiopiske flygtninge. De tre grupper tilhører nogle af de mest ressourcesvage i samfundet.

I byen Aden arbejder vi bl.a. med projektet Cash for Work, hvor en del af lokalbefolkningen bliver hyret og lønnet for at løse et problem. ADRA Danmark har bl.a. beskæftiget omkring 500 mennesker med at indsamle affald i gaderne for på den måde at begrænse risikoen for spredning af smitsomme sygdomme.

Med lønnen følger muligheden for træning i budgettering, opsparing og opstart af egen virksomhed:

”Der er mange fordele ved Cash for Work-projektet. For det første forbliver pengene i samfundet og kommer i omløb. For det andet skaber det værdi og en følelse af værdighed for det enkelte menneske, at de får en løn og ikke bare en ydelse,” forklarer Adriana Ferracin Kleivan.

Som i de fleste andre af de lande ADRA Danmark arbejder i, fokuserer vi i Yemen på at klæde lokalbefolkningen på til selv at analysere problemer og identificere løsninger. Vi faciliterer dannelsen af f.eks. kvindegrupper, sportsgrupper og ungdomsgrupper, hvor deltagerne lærer at skrive projektforslag til lokale myndigheder.

Således fik en gruppe af unge studerende i 2018 gennemført gadebelysning på en mørk strækning, hvor kvinder i særlig høj grad risikerede at blive voldtaget.

ADRA Danmark i Yemen siden 2002

ADRA Danmark har arbejdet i Yemen siden 2002 med fokus på både nød- og udviklingshjælp. Fremadrettet vil vi desuden arbejde med uddannelse af lokalbefolkningen.

ADRA Danmarks arbejde i Yemen er støttet med midler fra Danida og et bidrag fra Novo Nordisk.

Video produceret af ADRA Yemen:

Yemen

Antal indbyggere: 28.915.284 (2018)

Forventet levealder: 68 år (2015)

BNP per indbygger (USD): (Kendes ikke)

Børnedødelighed (per 1000 levendefødte/året): 43 (2016)

Analfabetisme (over 15 år): 30% (2015)

Danmark

Antal indbyggere: 5.754.356 (2018)

Forventet levealder: 80 år (2015)

BNP per indbygger (USD): 56.308 (2017)

Børnedødelighed (per 1000 levendefødte/året): 4 (2016)

Analfabetisme (over 15 år): 0%

Her hjælper vi

Vil du være en del af vores historie og give andre mennesker et håb? Her kan du læse om nogle af dem, vi har hjulpet.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: