John Alex Nielsen (t.h.) ser hvert år frem til, at hans præstation, med at indsamle over 100.000 kroner til Hjælpeaktion, bliver fejret med kage og en tale af Thomas Müller, formand for ADRA Danmarks bestyrelse og formand (t.v.) for Adventistkirken i Danmark, Thomas Müller, holder tale som anerkendelse af, at det endnu engang er lykedes Jon Alex at indsamle over 100.000 kroner til Hjælpeaktion.

30. januar 2020

73-årig har ene mand indsamlet over 5 millioner til Hjælpeaktion

Pensionist John Alex Nielsen fra Gladsaxe i Storkøbenhavn elsker sit frivillige arbejde som indsamler til Hjælpeaktion. Han startede ud på sin rute i 1980 og er siden blevet venner med mange af giverne, herunder flere kendte politikere, journalister og skuespillere. I år har han jubilæum

John Alex Nielsen (73 år) har lys i øjnene. Han er kommet forbi ADRA Danmarks kontor i Nærum for at blive fejret med lækker konditorkage, anerkendende rygklap fra personalet og ikke mindst en tale af bestyrelsesformand Thomas Müller. Årsagen til festivitassen er, at den gæve pensionist endnu et år (2019) har indsamlet over 100.000 kroner til Hjælpeaktion.

Læs mere om Hjælpeaktion her

Kagespisningen er en tradition og en stærk motivationsfaktor for John Alex. Selv siger han, at det kniber med at nå op på fordums tiders høje indsamlingsbeløb. Han startede med at gå ud med bøtten for 40 år siden, og igennem 90’erne slog han sine egne rekorder.

”Da jeg var i 40’erne ræsede jeg rundt og nåede op på 250.000 kroner flere år i træk. Nu er jeg blevet ældre og når ikke at besøge alle forretningerne og virksomhederne på min rute. Det gør lidt ondt i ryg og ben, og jeg bliver hurtigt forpustet. Hvis jeg kan holde til opgaven i 3-4 år mere, er jeg godt tilfreds,” konstaterer John Alex, der ikke har bil, men bruger det offentlige til at komme frem.

Fuldtidsjob at indsamle

Indsamleren går ene mand sin rute igennem to gange med start juni og slut lige før jul. Fra mandag til torsdag tilbagelægger hans pensionist-ben 4-5 km. Fredag og lørdag hviler han ud og går i kirke på Frederiksberg. Søndag besøger han de kendte i deres private hjem. Mere herom senere.

Listen over byer, indsamleren når igennem, taler for sig selv: Hele Storkøbenhavn helt op til Hillerød og ned til Køge. Næstved, Slagelse og Bornholm får også besøg. Klippeøen besøger han en uge i august, hvor han bor hos venner.

”Forretningerne på Bornholm er dem, der giver de største bidrag hvert år. Jeg har fået mange venner derovre,” fortæller han.

Nye venner og motion

Netop nye venskaber og samtaler med mennesker er en bonus for John Alex.

”Jeg elsker at samle ind, og jeg kunne ikke drømme om nogen bedre opgave.” Det positive svar kommer prompte, da han bliver spurgt om, hvorfor han yder en så imponerende indsats i Hjælpeaktion hvert år.

”Jeg har en kærlig Gud, og jeg føler mig meget velsignet. Når nu jeg selv har det så godt, vil jeg gerne give en hånd til alle de nødlidende i verden, som ikke har været lige så heldige som mig. Ovenikøbet får jeg god motion og frisk luft. Jeg har fundet min helt rette hylde,” siger John Alex, der aldrig har fået en uddannelse eller sin egen familie. I 40 år har han været glad for at komme på dagcentret Christianehøj i Søborg.

Frimodighed i vuggegave

De mange venner, indsamleren har fået via Hjælpeaktion, tæller også kendte journalister, skuespillere og politikere. Lad os nøjes med at nævne de afdøde.

”Skuespiller Helle Virkner var altid så sød, når jeg ringede på, og tidligere statsminister Anker Jørgensen bød mig inden for i sit hjem, efter at jeg havde været forbi hans adresse gennem nogle år. Så sad vi der og drak kaffe og hyggede med nogle småkager, han selv havde bagt. Jeg fik altid et kram, men det gør jeg nu også af alle de nulevende politikere og deres ægtefæller. Det er så søde mennesker alle sammen.”

John Alex skriver og modtager hvert år julekort fra flere af dem, som også inviterer ham til julefest og andre festlige arrangementer. Hvordan kom han overhovedet i kontakt med de kendte?

”Jeg opsøgte dem efter at have set dem på tv. De skulle da også have lejlighed til at få en Hjælpeaktionsbrochure og høre om ADRA’s gode arbejde.”

Gennem årene har et par journalister fortalt historien om den ihærdige ADRA-frivillig, og i en lokalavis blev han for 15 år siden kaldt Danmarksmester i indsamling!

”Det er Guds kærlige hjælp og mirakel, at jeg overhovedet har kunnet klare at samle ind i så mange år, og endda så høje beløb. Jeg har vel fået en vis frimodighed i vuggegave, men jeg er ikke dygtigere end så mange andre i Hjælpeaktion,” siger John Alex.

Siden 1980 har indsamleren med sin ihærdige indsats i Storkøbenhavn, Slagelse, Næstved og Bornholm afleveret i alt 5,3 millioner kroner til Hjælpeaktion.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: