ADRA Danmarks nye økonomichef blev ansat lige efter, at første Coronabølge var skyllet ind over Danmark. Katrine Skamris ankom til en organisation, hvor ledelsen i stille stunder havde bidt negle, krydset fingre og bedt bønner om, at pandemien ikke måtte trække tæppet væk under organisationen, så hjælpen til verdens nødlidende ville blive amputeret, og medarbejdere måtte fyres.
Da sommeren gik på hæld, og tallene for året 2020 begyndte at vise et mønster, kunne den nye økonomichef og resten af ledelsen dog så småt begynde at trække vejret helt ned i maven. Skrækscenarierne blev gjort til skamme, og nu hvor årsregnskabet netop er blevet godkendt af bestyrelsen, kan tallene offentliggøres.
”Omsætningen er faldet med ca. 32 procent fra et rekordår i 2019 på lidt over 100 mio. kroner. Vi kommer dog stadig ud med et overskud på 437.000 kr., der lægges oveni egenkapitalen, så den nu udgør lige knap 11 mio. Det er virkelig rart, at vi ikke har skullet bruge af vores egenkapital for at reparere på potentielle skader efter pandemiens hærgen sidste år,” fortæller Katrine Skamris.
Skrækscenarierne gik blandt andet på, at rejserestriktioner og sygdomsramte partnerkontorer ville bremse ADRA Danmarks projektaktiviteter.
Hjælpeorganisationers beståen afhænger nemlig af, at pengene fra donorer som Danida og EU får ben at gå på ud fra de aftalte budgetter og ved brug af det forventelige antal arbejdstimer, hver enkelt medarbejder fakturerer. Kort sagt jo flere penge ADRA bruger på projekterne, des mere omsætning.
Redningerne
”Jeg mener, at vi kan klappe os selv på skuldrene over at have klaret skærene. Det gode resultat skyldes ikke held, men vores ihærdige indsats,” siger økonomichefen.
”Vi har blandt andet ikke øget vores udgifter synderligt, hvilket man måske kunne have forventet efter millionomsætningen i 2019. Vi har kun ansat et årsværk mere i vores humanitære afdeling, og opgaverne kan godt løftes med den stab af medarbejdere, vi har nu.”
Desuden lykkedes det programmedarbejderne at opretholde kontakten virtuelt med partnerne i Syd. Så selvom medarbejderne ikke kunne møde op fysisk for at føre tilsyn med projekterne, medførte Corona ikke, at medarbejderne skulle fakturere fatalt færre arbejdstimer.
En kraftig stigning i indtægter fra private givere på 34 procent er ligeledes værd at nævne. Organisationens trofaste følgere var ekstra gavmilde i 2020, og derudover gav jagten på fondsmidler pote.
”Sidst, men ikke mindst, har ADRA Danmarks største donor Danida været fleksibel og vist forståelse for organisationens udfordringer i en pandemiramt verden. I foråret forhøjede ministeriet puljen af midler til akut opståede kriser, og ADRA kunne således for en tid omlægge aktiviteter i de fleste af partnerlandene til Corona-forebyggelse,” forklarer Katrine Skamris.
Benspænd
Corona var ikke skurken bag nedgang i omsætningen. Gennem hele året havde ADRA Danmark problemer med at få bankerne til at overføre midler fra Danida og ECHO til projekterne i Syrien. Årsagen var de sanktioner, det internationale samfund har pålagt landet.
Selvom hjælpeorganisationer ikke er omfattet af sanktionerne, har bankerne været tilbageholdende. Få overførsler lykkedes, og projekterne kunne køre – dog på et lavere blus og langt fra svarende til de muligheder, ADRA havde for at støtte skolebørn og familier.
”Heldigvis er det muligt at overføre pengene til 2021, så modtagerne kan få glæde af midlerne, dog forsinket,” slutter økonomichefen.
“Alle har lige ret til at følge og udleve deres egne drømme og evner. Derfor kæmper vi side om side med vores medmennesker for at styrke deres stemme”
Din browser er forældet!
Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.
Overvej at hente en af følgende browsere: