Lionel (t.h.) med sine forældre og den ene søster

21. november 2019

ADRA-hus giver håb om en bedre fremtid

Lionels far ser det som et mirakel, at hans familie er udvalgt til at få et hus af ADRA i Burundi. Alene forventningen om det kommende hus skaber i familien et håb om en fremtid med mere tryghed og værdighed

Lionel på fem år står sammen med sine forældre foran et hus, der er ved at tage form til beboelse. Forældrene har begge forsigtige smil på læberne. Drømmen er ved at blive til virkelighed. Om lidt kan de flytte ind i et hus med en rigtig dør, der kan låses med hængelås, og med et tag, der holder regnen ude.

At få et nyt hus gennem ADRA gør en kæmpe forskel for familien. ADRA har bygget huse i Burundi siden 2002. Husene gives til de mest udsatte familier, som dermed får en mulighed for at skabe et bedre liv.

I det nye hus kan Lionel og familien sove trygt og roligt, og der er bedre plads til forældreparret og deres tre børn; Lionel og hans søstre. Selvom drengens familie har mange udfordringer, kan det nye hus blive starten på en god udvikling.

Sammen med huset følger såsæd og andre materialer, så forældrene kan dyrke grøntsager og brødføde Lionel og hans søskende. Afgrøderne kan desuden give et økonomisk overskud, så Lionel måske får lov at starte i skole.

Fra græs over hovedet til rigtigt tag

Han ser op på sine forældre, som de står foran indgangen til det endnu ufærdige hus. Lionel er svær at lokke et smil ud af. Efter planen bør hans liv som skoleelev starte næste år, men det kræver, at forældrene får råd til skoleuniformen og kladdehæfterne. En udgift, de i forvejen har til storesøsterens skolegang.

Først skal huset dog gøres færdigt. Byggematerialerne får familien foræret gennem ADRA’s ’Køb et hus i Burundi’-projekt, men de skal selv hjælpe med byggeriet, for det giver et større ejerskab for huset og holder omkostningerne nede.

Familien viser huset frem, som de har boet i indtil nu. De færreste i Danmark ville kalde det et hus. Boligen er en lille hytte af ler med græstag. I det ene rum sover hele familien på en tynd sivmåtte direkte på jorden, og i det andet har de køkkengrej og andre ejendele. Herunder Lionels fars kæreste eje: En cykel! Han drømmer om at leve af at reparere cykler.

På gulvet i køkkenrummet ligger en blå presenning, som gør det ud for ’sofa’ og ’spisebord’. Inde i hytten er det mørkt, for de har ikke elektricitet.

Et liv bedre end forældrenes

Lionels forældre har ikke noget arbejde. De ernærer sig som ’daglejere’ og forsøger hver morgen at skaffe beskæftigelse på andres marker for at tjene en dagløn, som svarer til 5,50 kroner.

De finder ikke arbejde hver dag, og indtægterne er langt fra nok til at brødføde en familie på fem. For Lionels far er den største smerte, at hans børn ikke er mætte hver dag. For ham og hustruen er det et succeskriterie, hvis børnene får bare et måltid mad om dagen før sengetid. Målet opnås dog ikke altid, og på de dage går deres små sultne i seng.

Måske bliver det snart anderledes.

”Det er Guds mirakel, at vi blev udvalgt til at få dette hus,” siger Lionels far med glæde og stolthed. Huset skaber HÅB om en bedre fremtid. Forældrenes største ønske er at kunne give deres børn et bedre liv, end de selv har haft.

Fakta om Burundi og ADRA's husprojekt

  • Burundi er blandt verdens fem fattigste lande. Nationens historie er præget af krig og konflikt, og mange har været på flugt. Senest i 2015 tog 200.000 flugten ud af landet i forbindelse med præsidentvalget. Der er fortsat adskillige flygtninge og mange internt fordrevne.

  • Burundiske familier er dog vendt hjem fra eksempelvis Tanzania og DR Congo, hvor de har levet som flygtninge. En stor del af landets borgere har dog intet at vende hjem til. Deres huse er ødelagte, og mange oplever, at andre har overtaget deres hjem. Samtidig er adgangen til mad og lægehjælp stærkt begrænset.

  • Siden 2002 har ADRA Danmark med støtte fra Danida, private danskere og virksomheder som EDC Poul Erik Bech bygget 10.412 huse i Burundi. Husene gives til de mest udsatte familier, som dermed får en mulighed for at skabe et bedre liv og få en ny start.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: