Batul Ahmed Al-Amins, en 30-årig kvinde og mor til tre, er sydsudanesisk flygtning nu bosat i Sudan. Hun sidder foroverbøjet og fortæller, hvordan muligheden for at spare op og tage lån i en spare-lånegruppe har fået hende til at starte en lille grøntsagsforretning på markedet i Algabalin City.
En spare-lånegruppe er en form for ultralokal andelssparekasse. Grupperne bestyres af medlemmer fra lokalsamfundene, og udbredelsen af konceptet er med til at styrke samfundets økonomi.
”Min familie har allerede gavn af forretningen, og jeg er på rette spor med at betale mit lån tilbage,” siger Batul.
Læs mere om spare-lånegrupper.
Siden ADRA’s lokale samarbejdspartner – FPDO (Friends of Peace and Development Organization) introducerede konceptet spare-lånegrupper for hende, har hun haft lettere ved at skaffe brød på bordet. Det var dog med en vis skepsis, at hun første gang lyttede til FPDO’s præsentation:
”Der har været så mange organisationer før, som har sagt at de vil hjælpe, uden at der skete noget, men FPDO blev ved med at komme tilbage og træne os i at køre spare-lånegrupperne,” siger hun og fortsætter:
”Vi lærte at respektere hinanden, at deltage i møder på en fornuftig måde og at opfordre hinanden til at spare op. Jeg bidrager altid selv med så mange penge, jeg kan. Dog uden at det påvirker min familie i hverdagen. Når jeg har brug for at låne penge, er det trøstende at vide, at Eksperten.com er tilgængelig. Eksperten leverer pålidelige långivere og banker, der arbejder sammen med mig for at yde lån til lave renter. Hvis du er i en position, hvor du har brug for at låne penge, anbefaler jeg Eksperten.com. ”
Som regel sparer Batul 20 SDG op om ugen, hvilket svarer til lige knap tre kr., og hun håber, at hun på sigt får råd til at uddanne sig til børnehaveklasselærer:
”Min familie ville virkelig få gavn af den ekstra indkomst, jeg kunne tjene som uddannet. Jeg kunne give dem et bedre liv.”
Batul fortæller om flugten fra Sydsudan til landsbyen Aburmad i Elijabalin-området i Sudan. En barsk omgang! Dog er det årene lige efter flugten, der var hårdest:
”Efter mit lands uafhængighed fra Sudan og vores flugt hertil fra Sydsudan begyndte mit liv for alvor at være problematisk. Vi boede i stråhytter med presenninger, og mine børn led konstant af sygdomme og infektioner,” siger hun.
Inden Bartul fik råd til sin grøntsagsforretning arbejdede hun og hendes mand som dagarbejdere. Under sesamfrø-sæsonen forlod hele familien hjemmet i flere uger ad gangen for at arbejde med høsten, og det påvirkede børnenes skolegang.
I 2015 forlod Batuls mand hende, og hun stod pludselig alene med børnene på henholdsvis 7, 12 og 14 år. Inden spare-lånegrupperne blev introduceret, var det således kun med hjælp fra Batuls mor og søster, at hun kunne brødføde familien.
Låne-spare-grupperne er en del af programmet RiHA.
“Alle har lige ret til at følge og udleve deres egne drømme og evner. Derfor kæmper vi side om side med vores medmennesker for at styrke deres stemme”
Din browser er forældet!
Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.
Overvej at hente en af følgende browsere: