Både børn med albinisme og deres mødre vil blive styrket gennem ADRA’s projekt (Foto: ADRA Tanzania)

02. februar 2023

Bedre skolegang for børn med albinisme

Med penge fra Danmarks Indsamling skal ADRA i samarbejde med lokal NGO forbedre trivsel, rettigheder og fremtidsmuligheder for børn og familier med albinisme i Tanzania

På grund af uvidenhed, manglende hensyntagen og fattigdom oplever børn med albinisme i Tanzania både at blive stigmatiseret, udstødt og få begrænset deres adgang til uddannelse.

”Når TV-showet Danmarks Indsamling (DI) er slut, og donationerne er fordelt blandt de udvalgte hjælpeorganisationer, kan børn med albinisme i Tanzania, deres lærere, klassekammerater, lokalsamfund samt lokale og nationale myndigheder forvente et massivt fokus på albinisme og de uretfærdige barrierer, som dette handicap medfører.” Udmeldingen kommer fra ADRA Danmarks programkoordinator Julie Rønnow Gibson, da hun i grove træk skal forklare, hvad indsamlingen fra showet skal finansiere gennem ADRA.

ADRA Danmark står i samarbejde med ADRA Tanzania og organisationen Tanzania Albinism Society (TAS) klar til at bekæmpe fattigdom i de berørte familier, påvirke lovgivning og uddanne lokalsamfund, skoleelever og lærere til at møde børn med albinisme med respekt, forståelse og kærlighed.

Projektet retter sig direkte mod 400 børn med albinisme, deres 200 familier samt 10 skoler i regionerne Morogoro og Dodoma i det centrale Tanzania. Den sekundære målgruppe, som bliver berørt af aktiviteterne, er dog langt større. Eksempelvis omkring 7000 skoleelever og lærere i de to regioner.

Udstødt og mishandlet
Albinisme er arvelig og skyldes manglende pigment i huden. I Tanzania er antallet af børn, der fødes med albinisme, ekstraordinært højt. Det manglende pigment gør, at mennesker med albinisme er særlig udsatte for solens UV-stråling og dermed i høj risiko for at udvikle kræft, ligesom de ofte har nedsat syn. Udbredt uvidenhed og overtro gør, at disse mennesker bliver diskrimineret og ekskluderet. Ikke mindst børn og i særdeleshed piger udsættes for alvorlige fysiske overgreb. Fordomme, som at albinisme er smitsomt, og at mennesker med dette handicap er onde og bringer uheld, florerer i landet.

”Ofte forlader faderen hjemmet, hvis en familie får et barn med albinisme. Det efterlader moderen med en stor økonomisk byrde, da der er mange ekstraudgifter forbundet med albinisme. Hendes barn har i højere grad end andre brug for lægehjælp, solbriller, solcreme og andet til beskyttelse mod solen,” forklarer Julie Rønnow Gibson.

Skoler klædes på med viden
På skolerne vil lærere og elever få viden om albinisme, og de bliver engageret i at skabe et inkluderende læringsmiljø for elever med dette handikap, så færre af dem dropper ud. Eksempelvis vil lærerne med deres nye viden forstå, at elever med albinisme typisk har dårligt syn og derfor bør sidde tættere på tavlen.

Børneklubber vil blive etableret på skolerne. Her skal dramastykker og sange være med til at ændre elevernes syn på albinisme, bekæmpe deres fordomme og opmuntre dem til at være inkluderende. T-shirts og plakater skal understrege budskabet.

Nogle skoleelever vil blive oplært som ambassadører for yderligere oplysningsaktiviteter gennem lokale radio- og tv-stationer.

Mødre styrkes økonomisk
200 mødre til børn med albinisme bliver organiseret i grupper, hvorigennem ADRA vejleder dem i at skabe et levebrød eller styrke en eksisterende indtægtskilde. De vil hver modtage 150 dollars i startkapital.

Derudover bliver mødrene organiseret i spare-lånegrupper, der giver dem mulighed for både at spare op og optage lån til mikrovirksomheder, der kan give dem en indkomst. De øgede indtægter vil styrke familiens økonomi, så der i højere grad bliver råd til børnenes uddannelse, køb af medicin og andre fornødenheder. Herigennem lærer kvinderne også om deres egne og børnenes rettigheder.

Pengene fra DI skal desuden finansiere en sundhedsforsikring i et år for hver af de 400 børn, der indgår i projektet. Målet er dels at sikre adgang til sundhedsbehandling for de pågældende børn, dels at mødrene ser fordelene ved en sådan sikkerhed, så de selv fortsætter med forsikringen.

Medborgere gøres til fortalere
Udover at DI-støtten gør samarbejdspartneren TAS til en endnu stærkere aktør og fortaler for mennesker med albinisme, lærer mødrene også gennem grupperne at tale deres børns sag over for lokalsamfund og myndigheder. Sammen med TAS vil mødrene søge at påvirke lovgivningen, så børn med albinisme fx kan opnå lettere adgang til sundhedsforsikring.

Mødrene skal sammen med TAS igangsætte oplysningskampagner i landsbyerne med informationsmøder og opsætning af info-skilte, der gør op med myter og fordomme. Skoleledere og ledere af sundhedsklinikker bliver også involveret i aktiviteterne.

Projektet vil afstedkomme mindst to medie-produktioner over seks måneder samt ugentlige talkshows i både radio og tv. Udover oplysning er målet med denne indsats at påvirke lovgivning. Flere medier har allerede sagt ja til opgaven og er i forvejen bekendt med ADRA’s og TAS’ arbejde.

Uddannelsesfond støttet af lokale
Mindst 30 fundraising-arrangementer med underholdning og oplysning vil blive afholdt i de to projektområder. Målgruppen er lokale erhvervsdrivende, kirker, moskéer og læreanstalter, der bl.a. bliver inviteret gennem annoncering i lokalradioer. I den forbindelse vil projektet arbejde for oprettelsen af en uddannelsesfond for børn med albinisme, som skal forvalte de indsamlede midler. En del af støtten kan gå til solbeskyttelse såsom solbriller, handsker, hatte og solcreme.

Udpluk af fordomme, der florerer om mennesker med albinisme i Tanzania:

  • Mennesker med albinisme er onde og en forbandelse fra Gud. De vil bringe uheld over husstanden
  • Albinisme smitter gennem kontakt med et menneske, der har albinisme
  • Albino kropsdele båret som amuletter bringer held, lykke og sundhed
  • Samleje med en kvinde, der har albinisme, kurerer HIV
  • At spytte på et menneske med albinisme forhindrer, at børn i egen familie bliver født med det
Kommentarer
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere:

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x