I ADRA's projekt i Uganda lærer børnene blandt andet, at de har ret til at gå i skole - både drenge og piger. (Foto: Nicolaj Bak)

27.01.2021

Børn har ret til uddannelse – også i Karamoja, Uganda

Igen i år er ADRA Danmark godkendt til at modtage støtte fra Danmarks Indsamlingen. Med penge fra tv-showet på DR 1 kan ADRA arbejde for at få flere ugandiske børn i skole. Metoden er at påvirke negative sociale normer

Danmarks Indsamling 2021 kalder på danskernes giversind til fordel for Coronakrisens børn. Dér hvor nøden før var stor, er den nu ekstrem. Igen i år er ADRA Danmark en af de organisationer, som får del i de penge, danskerne donerer gennem indsamlingsshowet på DR 1 den 6. februar.

”Med penge fra Danmarks Indsamling vil ADRA støtte børns ret til uddannelse i Karamoja, en isoleret region i den nordlige del af Uganda. Både økonomi samt sociale og kulturelle normer står ofte i vejen for, at forældre i Karamoja prioriterer deres børns og især pigers uddannelse. Børn er en efterspurgt arbejdskraft som hyrder og i hjemmene,” forklarer Laura Nielsen, der er ansvarlig for ADRA Danmarks program i Uganda.

En af de uhensigtsmæssige normer er, at forældre gerne gifter deres piger væk, mens de er mindreårige. Når en pige først er blevet en mands hustru og får børn, kommer hun sjældent tilbage på skolebænken.

”Et af midlerne til at nå målet er derfor at påvirke forældre, så de ændrer indstilling til uddannelse generelt, men også så de indser den vigtige rolle, uddannede piger har at spille i kampen mod fattigdom,” siger Laura Nielsen.

Fire ud af fem karamojonger er analfabeter, og det anslås, at mere end 70% af befolkningen over 10 år aldrig har gået i skole.

Meningsdannere inddrages
For showets støttekroner vil ADRA støtte op om landsby-forankrede borgergrupper, skolebestyrelser, rektorer og andre meningsdannere i deres bestræbelser på at tale børnenes sag overfor modvillige forældre. Vejen er den konstruktive dialog.

Et andet værktøj, ADRA vil gøre brug af, er at indgå samarbejde med de kulturelle og religiøse ledere, som taler for, at børn skal i skole. Når først præsten, imamen eller andre åndelige ledere siger, at fx uddannelse er vigtig, også for piger, så er folk mere tilbøjelige til at lytte. Religiøse ledere har stor taleret i lokalsamfundene.

Børn lærer at tale deres sag
”Ikke mindst børnene selv vil blive undervist i deres rettigheder og klædt på til at gå i dialog med forældre om vigtigheden af skolegang. I skoleklubber vil eleverne kunne mødes og tale om de udfordringer, de støder på. Her får de tillige støtte til at lave oplysningsaktiviteter, som gør deres lokalsamfund bevidste om de barrierer, børnene oplever på vejen mod en færdiggjort skoleuddannelse,” fortæller Laura Nielsen.

Også politiet bliver inddraget og mindet om vigtigheden af at rapportere og håndtere lovovertrædelser, som når piger under 18 år bliver giftet bort, eller når mandlige lærere udnytter skolepiger seksuelt.

Oven i alle de andre aktiviteter får forældre hjælp til at starte spare-lånegrupper, så de kan investere i små forretninger og derved blive bedre økonomisk rustet til at finansiere deres børns skolegang.

Projektet retter sig mod 10 udvalgte grundskoler, og således er den direkte målgruppe 5000 skolesøgende børn.

ADRA Danmark hører ikke til blandt de 12 store hjælpeorganisationer, som står bag DR-showet, og som modtager langt størstedelen af indsamlingsbeløbet. En rest på 10 procent af donationerne vil dog blive fordelt på en række andre mindre hjælpeorganisationer, heriblandt ADRA Danmark.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: