Alphonsina Nyirabuseruka og hendes barnebarn er kommet til området Kyaka II som flygtninge fra DR Congo. Alphonsina vil komme i betragtning som modtager af et hus, når danskerne begynder at købe... (Foto: ADRA Uganda)

25. maj 2020

Danskere kan købe huse til flygtninge i Uganda

ADRA Danmark er kendt for at tilbyde donorer et huskøb til udsatte familier i Afrika. Efter 14 års succes i Burundi flytter organisationen projektet til Uganda, der huser mange flygtninge fra nabolandet

For et menneske, der er flygtet over hals og hoved fra voldtægt, vold eller krig, betyder et hus med fire vægge og et solidt regntæt tag både beskyttelse og en ny begyndelse.

Omkring 120.000 mennesker lever lige nu på et stort område i det vestlige Uganda, som den ugandiske stat har udlagt til beboelse for flygtninge. Området, der hedder Kyaka II, ligger i Kyegegwa-distriktet. Nu og fremover kan danskere gennem ADRA Danmark donere huse, der bliver bygget her.

Giverne kan købe hele, halve og kvarte huse og modtage et billede af familien foran boligen, når den er bygget. Med i donationen af et helt hus på to rum hører frugttræer, såsæd, redskaber, toilet, bad og et brændselsbesparende komfur.

Projekt ’Køb et hus i Uganda’ bygger videre på mange års succes i Burundi, hvor danske donorer og Danida siden 2006 har sikret et ordentligt hjem til 10.412 udsatte burundiske familier. ADRA Danmarks engagement i Burundi sluttede sidste år.

Flygtninge bygger ny tilværelse og samfund
Flygtningene i Kyaka II kommer fortrinsvis fra nabolandet DR Congo, der gennem flere hundrede år har været misbrugt af først europæere, siden forskellige hjemmefødte diktatorer. I dag hærger uro og konflikter stadig den østlige del af landet, som grænser op til Uganda. De fleste ankommer til Uganda uden ejendele, og behovet for mad udefra er stort. FN deler fødevarer ud i området.

”Kyaka II er ikke en flygtningelejr, snarere begyndelsen til et nyt samfund bygget op af flygtninge,” forklarer Ole Ramsing,” programkoordinator i ADRA Danmark.

”Nogle er driftige og har overskud til at åbne små forretninger i områder, der er ved at tage form af bykerner. Andre er handicappede, syge, gamle eller forældreløse børn, der forsøger at tage ansvar for mindre søskende. Mange har så voldsomme traumer med i rygsækken, at livet under en plastikpresenning gør muligheden for at skabe sig en værdig tilværelse endnu sværere,” fortæller programkoordinatoren.

Modtagere af de kommende donorhuse bliver udvalgt blandt disse særligt udsatte flygtninge. FN’s flygtningekommisariat (UNHCR) og landets myndigheder står for udvælgelsen.

”Det betyder en kæmpe forskel for disse menneskers beskyttelse, at de bor under et tæt tag, bag fire solide vægge og en dør, de kan låse. Vi taler om et værn mod overgreb, tropevarme og regntid. Ordentlige bolig- og hygiejneforhold frigør tid og kan give mentalt overskud til at dyrke jorden samt tænke i indtjeningsmuligheder,” siger Ole Ramsing.

Tilgodeser lokale håndværkere
Når flygtningene ankommer til Uganda, forærer staten dem et jordstykke og retten til at slå sig ned i landet. Boligen må de selv skabe.

”Ugandas måde at møde flygtninge på er prisværdig. Dog skal der mere til, for at de syge, handicappede og traumatiserede eneforsørgere kommer på fode igen. Du kan ikke bede en 13-årig pige, der agerer mor og far for tre mindre søskende, om at tage sig sammen og få bygget sig en hytte og i øvrigt pløje sin jord, så hun kan dyrke afgrøder. Derfor giver vi danskerne mulighed for at støtte med mursten,” siger ADRA-medarbejderen.

Udviklings- og nødhjælpsorganisationen ønsker at tilgodese det ugandiske værtssamfund og samtidig sikre kvaliteten af byggeriet. Derfor hyrer ADRA lokale professionelle håndværkere. Når værtsbefolkningen får indtjeningsmuligheder, mindskes potentielle spændinger mellem ugandere og flygtningene.

Hussalget er hermed åbnet! Se mere på www.adra.dk/hus

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: