En lille dreng i Yemen med alle de madvarer hans familie har valgt ved en tidligere nødhjælpsindsats fra ADRA (Foto: ADRA Yemen)

05.01.2023

Ekstra millioner fra Danida til ADRA

Lige før jul fik ADRA Danmark en besked, der satte fut i medarbejdernes humør. Danida bevilligede ekstra ni millioner kroner til projekter i Yemen og Sudan med fokus på henholdsvis fødevarehjælp og støtte til klimatilpasning

ADRA Danmark har fået ekstra fem millioner kroner til klimatilpasning i Darfur, Sudan, og fire millioner kroner ekstra til mad i Yemen. Ekstra – fordi ADRA Danmark i forvejen er på finansloven som modtager af midler til nødhjælps- og udviklingsarbejde i de nævnte lande.

”I 11. time af 2022 modtog vi to dejlige julegaver, som vi dog også har kæmpet hårdt for. Både Darfur og Yemen er steder, hvor de humanitære behov kræver omverdens opmærksomhed og hjælp,” siger en glad generalsekretær, Jens Vesterager.

Mad og oplysning til Yemen
I Yemen skal de nye Danida-midler imødegå konsekvenserne af krigen i Ukraine. 44 procent af den hvede Yemen importerer, kommer normalt fra Rusland og Ukraine, og kiloprisen er eksploderet på grund af konflikten.

Generelt høje priser på mad, brændstof og gødning i hele verden forværrer de i forvejen barske levevilkår for mennesker i Yemen, hvor situationen bliver kaldt ’verdens værste humanitære krise’. Børn og voksne sulter, og sygdomme får lettere tag, så dødeligheden er høj.

Over det næste halve år vil ADRA månedligt uddele madkuponer til 400 udvalgte familier (ca. 2.400 personer) i Basateen; en bydel i havnebyen Aden, hvor mange internt fordrevne, flygtninge og migranter fra afrikanske lande opholder sig.

Modtagerne skal indløse kuponerne hos sælgere, som ADRA har indgået aftale med på de lokale markeder. På den måde kan indsatsen være med til at holde gang i den lokale økonomi, og familierne kan selv vælge den mad, de ønsker. Modtagerne er særligt sårbare familier, hvor fx børn er under fem år, eller hvor forsørgeren ikke er i stand til at arbejde på grund af alder eller handicap.

Oplysningskampagner om ernæring bliver en del af indsatsen blandt alle modtagerne, mens undervisning i madlavning, hvor flest mulige vitaminer bevares, bliver målrettet familier med de mest underernærede børn.

Klimatilpasning i Darfur
”Såvel i Sudan som i Yemen har ADRA i forvejen indsatser, der finansieres af Danida. Derfor har vi allerede stort kendskab til behovene og de nødvendige netværk på plads,” forklarer generalsekretæren.

I staten Vestdarfur, Sudan, bygger det nye projekt således ovenpå en indsats, der styrker befolkningens modstandsdygtighed og evne til at dyrke mad og tjene penge trods klimaforandringer. Det gælder ny viden for småbønder om fx bedre dyrkningsmetoder, forbedring af jordforhold, hvordan bonden holder på det livgivende vand til sine marker ved tørke, eller beskytter jordstykkerne mod oversvømmelser.

Med de ekstra 5 millioner støtter ADRA tillige op om systemer, der kan varsle bønderne om klima-og vejrforhold, så de bedre kan planlægge og tilpasse deres dyrkning af mad i marken. Dertil kommer vejledning om brug af alternativer til plastikemballage og andre bæredygtige tiltag, samt undervisning af lokalbefolkningen i at holde de rette myndigheder ansvarlige for levering af ydelser som vandreservoirer eller kunstvandingssystemer.

Kommentarer
Abonner
Notificer mig om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere:

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x