15. juni 2020

Et hus holder tyve ude og gør drøm mulig

Alphosine Nyiraruseruka og hendes barnebarn er flygtet fra DR Congo til Uganda. Den entreprenante kvinde tjener lidt penge på at fremstille komfurer. Drømmen er at bo i et tæt hus, hvor tyve ikke vader ind, og hun kan sove trygt bag en låsbar dør. Et hus betyder beskyttelse og muligt overskud til at skabe sig et levebrød

Alphosine Nyiraruseruka er 77 år og en tilsyneladende mentalt stærk kvinde, der er drevet af længslen efter at kunne forsørge sig selv og sit barnebarn. De to bor sammen i Uganda, i et område for flygtninge kaldet Kyaka II.

Sammen flygtede de fra DR Congo, efter at det meste af familien var blevet slået ihjel i en blodig konflikt mellem folkegrupper. Siden de ankom til Kyaka II, har de boet i en utilstrækkelig bolig sammensat af græs, ler og en plastikpresenning.

Før flugten levede Alphosine med egne ord et godt liv i hjemlandet, hvor hun hovedsageligt levede af indtægten fra sin egen købmandsbutik. Da krigen kom og var allermest intens, tog hun og barnebarnet flugten mod nord.

Bestjålet og misbrugt under flugten

Rejsen mod Uganda varede i mere end tre måneder. Undervejs blev de både berøvet deres ejendele og misbrugt af bevæbnede mænd. For det meste sov de i forladte bygninger og i krat lidt væk fra vejen. Hvor de kom frem, bad de om mad ved smålandbrug og køkkenhaver.

Da de endelig nåede frem til Uganda, gav staten Alphosine et lille jordstykke, hvor hun kunne slå sig ned og skabe sig et hjem. Her begyndte den entreprenante kvinde at fremstille komfurer af ler til videresalg blandt de andre flygtninge. Hendes drøm er en dag at kunne rejse penge nok til at starte en kyllinge- og andefarm.

Ordentlig søvn og beskyttelse

En af de mange udfordringer, Alphosine og barnebarnet står over for hver dag, er hytten, de bor i lige nu:

”Når det regner, løber vandet gennem presenningen og ødelægger vores ting. Når vi tager på markedet, går tyvene ind og stjæler mine lerkomfurer. Hvis ADRA’s støtter vil hjælpe os med et anstændigt husly, vil vi ikke bare få en god nats søvn, vi vil også kunne forhindre, at tyve stjæler vores levebrød, så jeg en dag kan starte min egen virksomhed,” slutter Alphosine.

Se her, hvordan du kan hjælpe mennesker som Alphosine Nyiraruseruka .

Se i filmen, hvordan det siden er gået for Alphosine – med kælenavnet Francine – efter at vi lavede interviewet.

Køb et hus i Uganda

  • Når du støtter en familie i Uganda med et hus, giver du dem rammen til et nyt liv

  • Med huset følger, udover toilet, bad og komfur, også såsæd, frugttræer og redskaber, så familierne kan brødføde sig selv og eventuelt skabe en indkomst af høsten fra køkkenhaven

  • Læs mere og støt projektet her

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: