ADRA Danmarks økonomichef Katrine Skamris (nr. 2 f.v.) på projektbesøg i Homs, Syrien (Foto ADRA Syrien)

27.01.2021

EU blåstempler igen ADRA Danmark

ADRA Danmark har siden 2014 været en fast del af EU’s finanslov, og før jul modtog organisationen igen en blåstempling fra EU’s Humanitære Kontor. Som én af kun syv danske NGO’er er ADRA fundet værdig til at ansøge EU om støtte til humanitære projekter

Lige nu sidder programmedarbejdere i mange europæiske nødhjælpsorganisationer, heriblandt ADRA Danmark, og sveder over deres ansøgninger til EU’s Humanitære Kontor – ECHO (European Union Civil Protection and Humanitarian Aid).

ECHO uddeler trecifrede millionbeløb til projekter, der støtter de mest udsatte familier fanget i verdens kriseramte områder. Deadline er i februar.

I Danmark er det indtil nu kun syv danske nødhjælpsorganisationer, som ECHO har udvalgt til at modtage støtte fra EU’s pengekasse. Godkendelsen kommer i form af et certifikat, og når først denne overordnede udmærkelse er i hus, starter endnu et kapløb blandt de organisationer, som er kommet ind i varmen. Kun de bedste projekter får del i pengepuljen.

ADRA Danmark hører til blandt de organisationer, der modtog et certifikat før jul; en blåstempling vi har fastholdt siden 2014. Flere af vores nødhjælpsindsatser ville ikke have været mulige uden EU-støtten.

En uundværlig donor
Godkendelsen gælder syv år frem, og herefter skal ADRA Danmark sammen med de seks andre danske NGO’er gennem en ny certificeringsproces. Til sammenligning har Danida 17 hjælpeorganisationer som deres nære partnere. Listen over disse organisationer indbefatter dog også længerevarende udviklingsarbejde og ikke alene nødhjælp, som er ECHO’s metier.

ECHO støttede sidste år ADRA’s nødhjælpsindsatser i Sudan og Syrien, og lige nu knokler medarbejderne med at ansøge om støtte til fortsat at kunne hjælpe de hårdt trængte indbyggere i de to lande samt i Yemen.

”ECHO er med tiden blevet en af vores helt store bidragydere. En tredjedel af vores indtægter kom derfra i 2019, så det har kæmpe betydning for mængden af hjælp, vi giver videre, at vi er EU-godkendt.” Sådan siger ADRA Danmarks økonomichef Katrine Skamris og fortsætter:

”Danida er klart vores største og mest stabile donor over en fireårig kontraktperiode, men ECHO står oftest bag de største enkeltbevillinger til os. Vi kan opleve store udsving i indtægter fra europæisk kant, så det går begge veje. Og ja, vi har oplevet perioder, hvor vores projektansøgninger blev afvist.”

Hvorfor ADRA Danmark igen?
Hvordan ADRA Danmark endnu engang har kunnet fastholde EU-godkendelsen, forsøger programchef Helene Ellemann-Jensen at svare på sådan:

”ECHO støtter os, fordi vi er en professionel organisation med høj kvalitet i vores arbejde. Vi har et godt samarbejde med deres delegationer ude i felten, og de har efterhånden et bredt kendskab til vores arbejde på lokalt plan. Jeg forestiller mig desuden, at ECHO i felten ønsker en vis kontinuitet i hjælpen.”

ECHO’s ændrede krav til NGO’er
Ifølge Helene Ellemann-Jensen har EU’s krav til nødhjælpsorganisationer ændret fokus siden ADRA Danmark første gang blev godkendt for 12 år siden. ECHO har i stigende grad fordret, at organisationer lader civilbefolkningen i modtagerlande få indflydelse på, hvad bistanden skal gå til, og giver modtagerne nem adgang til at klage, hvis ikke deres forventninger bliver indfriet.

Derudover skal NGO’erne have klokkeklare regler og procedurer, som dæmmer op for sager om udnyttelsesforhold mellem de NGO-ansatte og civilbefolkningen eller medarbejdere imellem.

I det nye årti bevæger klima-bevidsthed sig op på dagsordenen i ECHO. Nye ‘grønne’ krav til at blive eller forblive ECHO-partner bliver en realitet fra 2024.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: