”Vi bliver 12 til jul, og det bliver bare en fed aften,” siger Susanna Maxen (65 år), der er bedstemor til fire børn i alderen 5-13 år. Hun og datteren Katrine Mogensen (42 år) er i gang med at lade sig interviewe af ADRA Danmark om den særlige beslutning, hele familien har taget for julen i år.
Mor og datter er naboer i en landsby lidt uden for Ringsted. Byen er ikke helt almindelig! Mere herom senere. Deres jul i år bliver heller ikke som en helt almindelig dansk børnefamilie-jul. De voksne i familien har nemlig skåret kraftigt ned på det, de selv kalder julegaveræset.
”Vi har vel skåret 75 procent af gavebudgettet for i stedet at give til nogle mennesker, som har mere brug for midlerne. Gennem ADRA Danmark har vi splejset om at købe et hus i Burundi til en familie, der står og mangler et hjem,” forklarer Katrine.
Hun er ambivalent omkring overfloden juleaften. Det er dejligt, at nogen ønsker at give hendes børn gaver, men i grunden mangler de ikke noget, synes hun. Idéen om at købe huset var oprindeligt hendes.
”Hvert andet år holder jeg, min mand og vores to børn jul med mormor og mine tre søskende med to børn. Ved gaveudpakningen forrige år fik jeg følelsen af, at det hele bare var for meget. Vi måtte kunne gøre noget andet. Siden har jeg præpareret de andre voksne, og alle var faktisk med på idéen.
Familiernes fire børn er ikke blevet spurgt, men de har løbende fulgt med i beslutningen. Ingen af dem har brokket sig.
”Vi gjorde meget ud af at fortælle dem, hvorfor vi ønskede en anderledes jul,” fortæller Katrine.
”Min egen lille familie og jeg har lige været i Indien. Her så mine sønner, hvor fattige andre mennesker kan være. Derfor var det ikke svært for drengene at forstå, at vi kan gøre en forskel. Julen handler om at være noget for andre, og den forklaring gav mening for børnene. Med vores valg ønsker vi at lære dem en anden måde at leve og prioritere på.
Beslutningen omkring julegaverne er også motiveret af stemningen juleaften. Faktisk forventer både mor og datter, at den 24. december bliver hyggeligere, fordi der bliver mere tid til lege og samvær. Derudover er de glade for ikke at skulle bruge en masse tid og energi på at jagte julegaver i butikkerne hele december. Med stress og jag til følge.
”Jeg glæder mig helt vildt til at se billedet af det hus, vi har købt, når det er bygget. Så er vi nødt til at holde en efterjul og fejre det,” siger Susanna begejstret. Hun ærgrer sig over, at familien var for sent ude med at købe. For tænk, hvis de kunnet have haft billedet af det færdige hus i hænderne den 24. december.
”Den anbefaling giver jeg hermed videre til andre, der lader sig inspirere af os. Start i januar-februar, så der er en chance for, at I kan glæde jer over billedet i julen 2019.
Ifølge Susanna og Katrine kunne de sagtens finde på at tage samme beslutning om gaver næste gang, de skal holde jul sammen. Om to år! Begge er begejstrede for køb-et-hus-i-Burundi-konceptet.
”Det er jo fantastisk, at de nye husejere også får frugttræer og såsæd, så de kan blive selvforsynende,” siger Susanna.
Ligesom familierne i Burundi får bygget deres egne huse, er Susanna og Katrine også nybyggere. Det samme gælder Katrines ene søster, der bor med sin familie i den anden ende af landsbyen Hallingelille.
Faktisk er Susanna initiativtager til etableringen af landsbyen: En økolandsby, som blandt andet bygger på værdier som bæredygtighed og fællesskab.
Både Susannas, Katrines og søsterens huse er bygget af hamp, og Susanna har derudover ubrændte lersten i væggene. Samme type sten, som husene i Burundi hovedsageligt bygges af.
I visionen for Hallingelille står blandt andet: ”Bebyggelsen vil blive udført bæredygtigt… og vil bidrage til den naturlige balance ved… dyrkning af egne grøntsager og frugt.”
“Alle har lige ret til at følge og udleve deres egne drømme og evner. Derfor kæmper vi side om side med vores medmennesker for at styrke deres stemme”
Din browser er forældet!
Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.
Overvej at hente en af følgende browsere: