07. juni 2022

Flere og bedre grøntsager i Tanzania

Før måtte Hatuna fra Tanzania låne penge for at købe fødevarer. Nu har hun et lager af mad efter at være kommet med i en af ADRA's landbrugsgrupper.

”Jeg har meget mere pondus nu, end jeg havde tidligere. Jeg tør tage ordet, når vi mødes i min landbrugsgruppe. Jeg kan bedre udtrykke mig, og jeg tror på mig selv.”

Ordene kommer fra 60-årige Hatuna Rashid Athumani, som gennem de seneste to år har været med i en af ADRA’s landbrugsgrupper lidt uden for byen Morogoro i Tanzania. Gruppen har deltaget i flere kursusforløb om landbrugsteknikker og markedskræfter. Ud over den konkrete viden er resultatet ofte, at småbønderne får mere tro på sig selv, og at de får mere status i lokalsamfundet.

Hatuna fortæller, at hun nu dyrker flere og bedre grøntsager end før, og at hun ved hjælp af simple greb nu tjener mere på sine afgrøder.
”Før tænkte jeg ikke på at producere til markedet. Der kom en opkøber og købte alle mine afgrøder direkte fra marken. Jeg stillede ingen spørgsmål til prisen. Nu tager vi i gruppen først på markedet og ser, hvad der er efterspørgsel på, og så går vi hjem og planter vores marker.”

Derudover ved Hatuna, at prisen per afgrøde falder, når det er høstsæson.
”Nu gemmer jeg min høst af majs fra juli til oktober/november, hvor jeg så sælger til en langt højere pris!” fortæller kvinden, der nu er blevet en ægte forretningskvinde.

Lysere fremtid

Pengene, hun tjener, bliver brugt på familiemedlemmer og på at investere i dyr, så hun kan sikre sin alderdom.
”Jeg kan ikke fortsætte med det hårde arbejde i marken, når jeg bliver gammel. Så er det bedre at avle dyr,” fortæller handlekraftige Hatuna.

Fremtiden ser lysere end for to år siden.
”Før var vi i familien ikke altid sikre på at have mad nok, og jeg måtte låne penge til at købe fødevarer. I dag har vi et lager af mad, og vi kan endda købe mere mad og fornødenheder for de penge, jeg tjener på mine afgrøder. Livet er bedre nu,” slutter Hatuna og smiler stort.

Kommentarer
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere:

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x