F.v. Dahar og Muna

08. november 2023

For første gang ledes byen af kvinder

Et fornyet selvbillede gav to kvinder mod på at stille op til et lokalt valg. De vandt og har som landsbyens nye ledere truffet beslutninger, der kommer alle til gode

Dahar 55 år og Muna 40 år greb chancen, da deres landsby Digino i Etiopiens Somali-region, skulle vælge ny leder og viceleder. De talte godt for sig, og et flertal af borgere gav dem opbakning. For første gang nogensinde ledes byen nu af kvinder i den ellers mandsdominerede region.

Begge har sammen med andre af landsbyens indbyggere deltaget i ADRA’s oplysningskampagner med fokus på bl.a. kønnenes ligeværd og kvinders potentiale som fx ledere og forsørgere. Et fornyet selvbillede gav dem blod på tanden til at stille op til byens valg.

Nogle mænd fra byen var ikke til stede ved afstemningen, og da de kom tilbage, blev de oprørte over, hvad der var sket. ”Kvinder har hverken evnerne, passionen eller tolerancen til at lede en hel landsby,” sagde de.

Nye boller på suppen

Ifølge Dahar var alle i byen trætte af de tidligere mandlige ledere, som gaflede penge til sig selv, hver gang myndighederne distribuerede midler til fx byens skole.

De to stærke kvinder har nu nedsat et råd, så flere får indflydelse på beslutninger om skolen, og de har skabt et system, der giver gennemsigtighed i administrationen af penge tilført fra myndighederne.

”Vi møder stadig udfordringer fra mændene, men de er ved at vænne sig til vores nye roller,” siger Muna.

Kommentarer

Skriv et svar

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: