Fødselaren i et musikstudie, hvor han og kollegerne indspillede en af hans sange til en ADRA-julefrokost

18. februar 2021

Fra Nutana og kurhotel til hjælpearbejde

Vores administrationschef Nils Rechter fylder 70 år. CV’et vidner om en mand, der har prøvet lidt af hvert. På Skodsborg Kurhotel og Spa var han økonomidirektør, og som administrationschef på et universitet i Rwanda så fødselaren mere, end de fleste andre talmennesker kommer ud for

Nils Rechter gør ikke meget væsen af sig. Han kan bare godt lide at sætte ting i system. En stilfærdig talmand på over 1,80 meter.

I ADRA Danmark ved vi til gengæld, at 70-års fødselaren både skriver rap sange til sommerfester, er meget omsorgsfuld og har et romantisk, følsomt sind. At han nemt glædes over livets små mirakler, såsom violer i en skovbund, og at han altid bliver sindsbevæget, når han oplever menneskelig lidelse.

Nils Rechter voksede op i Varde, hvor han drømte om at blive bogtrykker som sin far. I gymnasiet blev verden større, og nu blev historiefaget et hit.

Nils endte dog med at læse økonomi på Copenhagen Business School, fordi han mest brændte for tal og systemer. Det har været hans metier de seneste 50 år og senest i ADRA, hvor han har arbejdet siden 2015.

Skelsættende år i Afrika

På spørgsmålet om hvad fødselaren ellers har brændt for i sit liv, svarer han:
”Troen på Gud. Jeg kommer ud af en kristen familie; mine bedsteforældre og forældre var adventister, og da jeg var ung, kom troen også til mig som en stille erkendelse. Guds eksistens har været grundlæggende for mig hele mit liv.”

Fødselaren har da også brugt en hel del arbejdstimer på sin kirke. Både som frivillig og som økonomichef i fødevarevirksomheden Nutana, da firmaet engang var ejet af Adventistkirken.

Titlen som økonomichef fulgte ham til byggeleverandøren Bygma, hvor han gjorde sig gældende i 5 år. Livet førte herefter Nils og familien med hustru Lise og tre børn til et bjergområde i Rwanda, ikke langt fra gorillaerne i disen. Her skulle han ifølge kontrakten være administrationschef på et adventistuniversitet i fire år.

En skelsættende oplevelse på godt og ondt. Hele familien elskede at være i landet, og menneskene omkring dem var glade for deres tilstedeværelse. Boligen lå i et naturskønt område, og opholdet bragte alle fem – med børnene fra 4-12 år – tættere på hinanden. Lykken endte efter to år. Rechter-familien nåede at være vidne til syv dage af folkemordet i 1994.

”500 mennesker blev slået ned på universitetsområdet en fredag formiddag, og sammen med vores børn skulle Lise og jeg passere de døde for at blive fragtet væk. Jeg oplevede ting, som jeg ikke havde forestillet mig kunne ske i virkeligheden. Jeg vil aldrig glemme den tid, men samtidig har oplevelsen gjort verden større for mig.”

Den gjorde, at Nils senere hjemme i smørhullet Danmark blev en del af ADRA Danmarks bestyrelse. Han er overbevist om, at den bedste måde at hjælpe mennesker på er ved at uddanne dem.

Nils og Lise med deres tre børn, da familien boede i Rwanda fra 1992-94

Taknemmelig i nu’et

Efter Rwanda satte talmanden igen ting i system som økonomidirektør på Skodsborg Kurhotel og Spa; et betydeligt andet miljø, men Nils trivedes med jobbet i alle 20 år. Et kendetegn for manden, siger hans kone, der har været ved han side i et halvt århundrede: At være taknemmelig for livet og hverdagen som den er lige nu.

Efter kurhotellet havde Nils nået pensionsalderen, og nu var det tid til at drosle ned. Alligevel sagde han ja tak til en ansættelse inden for hjælpearbejde – i ADRA.

”Det er så utroligt meningsfuldt at hjælpe mennesker og at kunne arbejde sammen med andre i en fælles tro på, at det nytter.”

Fødselaren er værdsat i ADRA, og så længe han selv synes, han kan bidrage, holder han fast i sin deltidsstilling.

Når Nils har fri fyldes hans tid ud med børnebørn og hans frivillige økonomiarbejde i Dansk Børnefond.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: