03. marts 2021

Fravær på grund af menstruation

Nyayop Lul Kuot går glip af skolegang flere dage hver måned ligesom mange andre piger i Upper Nile, Sydsudan. Derfor uddeler ADRA jævnligt genanvendelige menstruationsbind

Før Corona lukkede Sydsudans skoler, var det at miste undervisning ikke ualmindeligt for mange piger i Sydsudan.

Selvom Nyayop Lul Kuot fra landsbyen Maiwut er 17 år, går hun stadig på et klassetrin, der svarer til 7. klasse i Danmark. Den næsten voksne skolepige har været en del væk fra skole både på grund af væbnede konflikter i byen og på grund af menstruation.

”Når jeg bløder, bliver jeg gerne hjemme fra skole i 2-3 dage, fordi det er flovt, når jeg får røde pletter uden på tøjet. De andre piger sladrer nogle gange om mine uheld. Vi burde stå op for hinanden, men det gør vi desværre ikke altid. At bløde er et kulturelt tabu hos os. Det bliver til sådan noget hemmeligt noget,” fortæller Nyayop.

Mød op til undervisning og modtag bind

Menstruationsbind, som vi kender dem i Vesten, er ikke tilgængelige i landsbyer som Nyayops, og hvis de var, ville pigerne ikke nødvendigvis have penge til at købe dem. I stedet for bind bruger Nyayop gammelt tøj. Meget af skolepigens tid går derfor med at vaske klæderne.

Heldigvis uddeler ADRA genbrugelige bind, sæbe og andre hygiejneprodukter til teenagepiger på 13 skoler i Upper Nile. Vi distribuerer disse ’dignitykits’ samtidig med, at vi uddeler nye skolebøger, ca. to gange årligt.

Desværre mistede Nyayops sine udleverede bind, da hun senest måtte flygte ud i buskadset på grund af kampe i byen.

Under Corona-nedlukningen uddeler ADRA hygiejneprodukter til de elever, der møder op til den båndede undervisning ’Education on Air’, som ADRA tilbyder ældre elever. Her sidder de unge i skyggen af træer og i behørig afstand fra hinanden for at lytte til undervisning indspillet af lærere fra hovedstaden Juba.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: