03. december 2020

Grace: ”Mine piger skal opnå de drømme, der blev taget fra mig”

Grace, 20 år, flygtede med sine to små døtre fra DR Congo i 2018 og har siden boet i Kyaka II i Uganda i en utæt hytte af plastik, pinde, mudder og stilke fra majsplanter. Grace drømmer om et hus med beskyttende vægge og en låsbar dør, så hun er fri for at få stjålet den mad, hun modtager fra FN’s fødevareprogram

“Jeg tænker ofte på at vende tilbage til min mand… ,” fortæller Grace til en ADRA Uganda-medarbejder. Det er tydeligt, at hun forsøger at holde tårer tilbage. ADRA kender hendes rigtige navn, men i denne artikel bliver hun kaldt Grace – af hensyn til hendes sikkerhed.

Den unge kvinde er omkring 20 år. Bag hende leger hendes to små døtre.

Grace er flygtet fra et voldeligt ægteskab i DR Congo. Nu bor hun i Kyaka II – et stort område, som den ugandiske stat har udlagt til beboelse for flygtninge. Livet i nybyggerområdet er hårdt, når man er en ung kvinde, har base i en lille utæt hytte, er alene med to små børn og ikke har mulighed for at forsørge sin familie.

“… Men jeg vil hellere blive her for at sikre min og mine døtres frihed frem for at vende tilbage til en mand, der udsætter mig for vold og misbrug,” fortsætter Grace sin sætning og begrundelse for at blive trods vanskelighederne.

At rejse tilbage til forældrene, som giftede hende bort som 16-årig, var i overvejelserne, da hun boede sammen med manden, men forlydender om væbnede og voldelige militsers tilstedeværelse i hendes barndoms landsby, holdt Grace tilbage. Derfor gik flugten snarere østpå.

Et nyt hus vil give tid, overskud og håb

Grace flygtede til Uganda i 2018 på en motorcykel med de to døtre bagpå. Da hun ankom til Kyaka II forsynede UNHCR hende med et par simple redskaber til at bygge et nyt hjem.

“Jeg har forsøgt at skabe husly, men når det blæser og regner kraftigt, falder min hytte sammen. Så bærer jeg pigerne over til naboen, indtil regnen stilner af. Hver gang skal jeg bygge hytten op påny.”

Graces’ hjem er opført med en plastikpresenning, pinde, mudder og stilke fra majsplanter. Fordi hytten ikke har en dør, får Grace ofte stjålet den lille portion fødevarer, hun modtager af FN’s Fødevareprogram, og de tørrede bønner, hun selv dyrker for at sælge på markedet.

Grace smiler stort, da intervieweren fortæller om muligheden for at modtage et rigtigt hus, doneret af danske og svenske borgere.

“Hvis ADRA kan give mig et anstændigt hus, får jeg overskud til at arbejde i min køkkenhave og sælge grøntsager af god kvalitet på markedet. Min indkomst skal give mine piger en uddannelse, og med den får de mulighed for at opnå de drømme, der blev taget fra mig.”

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: