29. oktober 2020

Hanan: ”Vi kvinder er meget produktive”

Hanan fra Sudan er stolt af den kreativitet, som hun selv og nabokvinderne får chance for at vise, når de kommer med i en spare-lånegruppe. Hun er blandt de over 2.000 kvinder i staten White Nile, der med støtte fra ADRA Danmark har formået at oparbejde kapital til at skabe et levebrød

Hanan Mohammed Hashim Abdelkarim lever i staten White Nile, Sudan. Hun er et godt eksempel på, hvordan kvinder med bare lidt støtte udefra og masser af kreativitet formår at skabe forretninger, de kan leve af.

Startkapitalen til at skabe et levebrød leverer de selv. Fødselshjælperen er spare-lånegrupper, en form for ultralokal andelssparekasse bestyret af medlemmerne selv. ADRA’s rolle er at undervise kvinder og mænd i, hvordan disse spare-lånegrupper fungerer.

Læs mere om, hvad spare-lånegrupper er

Hanan har indtil nu lånt, hvad der svarer til 1.025 danske kroner (DDK) fra sin spare-lånegruppes pengekasse. Med fortjenesten af det, hun har investeret lånet i, kan hun betale for sine børns skolegang. I det følgende fortæller hun hvordan:

”Vi har fået nye færdigheder”

”Først lagde jeg en mindre andel i pengepuljen, men hurtigt efter fordoblede jeg mit bidrag, fordi jeg kunne se, hvor meget fordel andre kvinder havde af at lægge højere beløb i kassen,” fortæller Hanan og fortsætter.

”Jeg anmodede derefter gruppen om at låne 2.000 sudanske pund (230 DDK). Med de penge købte jeg 24 par sandaler på markedet i Rabak.

Fordi jeg havde lært at lægge budget gennem ADRA’s ’Farmer Market School’, opnåede jeg en pæn fortjeneste. Nu kunne jeg både betale lånet tilbage og på ny investere endnu flere penge.
(Hvad er FMS)

I næste runde lånte jeg 7.000 sudanske pund (795 DDK), men så kom Coronakrisen. Jeg fik en lille fortjeneste på 4.000 (453 DDK), men siden pandemien og den efterfølgende økonomiske krise har jeg desværre ikke været i stand til at øge min forretning.”

”Vores mænd låner penge af os nu”

”Jeg har brug for at sige, at kvinderne i mit samfund er meget produktive. Vi har bare svært ved at generere kapital for tiden. Vi håber, det lykkes ved salg af vores afgrøder,” forklarer Hanan.

Den driftige kvinde er stærkt begejstret for sin spare-lånegruppe.

”Når jeg kører i bus, fortæller jeg om konceptet til alle, der vil lytte. Jeg siger, at det er ligesom at have en landsby bank. Den har blandt andet gjort os kvinder i stand til at reparere skader på vores boliger og købe materialer til vores børns skolegang.

Det er en kæmpestor gevinst for os, at vi har lært at rejse startkapital, drive forretning og forhandle priser på markedet. Sommetider kommer vores mænd ovenikøbet for at låne penge af os,” siger Hanan stolt.

Konceptet spare-lånegrupper er en del af ADRA-projektet ’Tamkeen Muzarein Project’, som bliver finansieret af EU og Danida.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: