28. juni 2021

Ikke længere en hjælpeløs og afhængig kvinde

35-årige Bushra, der er enke og mor, føler sig ikke længere som en hjælpeløs og sårbar kvinde, der er afhængig af en mand for at kunne skabe sig et liv. Et ADRA-kursus i at skabe forretning og lidt startkapital gav hende selvtillid til at starte sin egen frisørsalon

Bushra er en 35-årig enke, der blandt andet på grund af krigen har oplevet en del vanskeligheder i en tidlig alder. Selv siger hun, at modgangen har gjort hende til en stærk og robust kvinde. Hun greb de muligheder, der blev givet hende, og begyndte at tro på sig selv efter at have deltaget i et ADRA Danmark-projekt.

Projektet går ud på, at ADRA underviser mænd og kvinder i, hvordan de starter mikrovirksomheder op. Hvis deres forretningsplan efterfølgende ser fornuftig ud, får de en beskeden startkapital. Nogle finder eksempelvis på at sy tøj for kunder, andre at reparere mobiltelefoner. Bushra fandt selvtilliden frem ved at genoptage nogle tidligere brugte frisør-færdigheder. Starthjælpen fra ADRA har ændret hendes liv.

”Før jeg blev en del af projektet, havde mine børn og jeg ingen penge, og jeg følte mig hjælpeløs. Med hjælp fra ADRA fandt jeg en stabil indtægtskilde. Andre mennesker betragter ikke længere mig og min situation med medlidenhed, og jeg har genfundet min stemme og min mistede styrke,” fortæller Bushra til en syrisk ADRA-medarbejder. Her fortæller hun sin historie:

Skam over at ligge bror til last

”Min mand døde og efterlod mig med to små børn; en pige på et år og en dreng på 4. Jeg måtte forlade mit hus og flytte ind hos min bror i en landsby i provinsen Homs.

Jeg havde intet job, og blev afhængig af min bror, som måtte forsørge tre familier: Hans egen med kone og børn, vores mor og søster og nu min. Jeg skammede mig over at blive hans byrde, og jeg bad for, at der måtte ske noget, som kunne give mig et glimt af håb.

En dag hørte jeg om ADRA’s støtteprojekt for mikrovirksomheder. Jeg blev fyr og flamme, men samtidigt bekymret for ikke at blive godtaget som modtager. Desuden kom jeg i tvivl, om jeg overhovedet ville være i stand til at håndtere et arbejde. Heldigvis besluttede jeg mig for at give det et forsøg, for jeg havde alt at vinde. Jeg havde før prøvet kræfter med frisør-faget, så dér var et sted, jeg kunne starte.

Levebrødet er i hus

ADRA-kurset gjorde mig stærkt begejstret. Undervisningen udvidede min horisont og klædte mig på til at kunne starte min egen salon op. Fuld af selvtillid fik jeg skrevet min forretningsplan, som blev godkendt. Jeg indrettede et værelse i min brors hus, hvor jeg kunne betjene kunder. Derefter købte jeg de hårstylingsprodukter, jeg havde brug for, og så gik jeg ellers i gang.

Min salon er blevet en succes. Jeg har skabt mig et levebrød, der giver en anstændig indtægt, og nu kan jeg købe mad til mine børn, sikre deres behov og endda hjælpe min bror ved at bidrage til husstandens udgifter,” slutter Bushra.

ADRA-projektet er støttet af Danida.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: