”Er du ikke kristen, Jørgen? Er du ikke selv flygtet fra ufrihed til frihed? Hvis du tager det job i Sydafrika, så er du ikke længere søn af familien!” Så hårde var ordene fra Jørgen Reuters far en dag i 1966, da en ung eventyrsøgende udgave af Jørgen fik tilbudt job som finmekaniker i udlandet.
Mere om baggrunden for den faderlige opsang senere!
Opvæksten og rammerne, der blev tydeliggjort for den unge mand dengang, har altid præget hans liv. Dengang var Jørgen 22 år og vesttysk statsborger. I dag er han 76 år og bosat i Odense med hustruen Britta.
Det meste af sit liv i Danmark har han arbejdet frivilligt for blandt andet ADRA Danmark. Denne indsats er der kommet et par opfindelser ud af, når Jørgen har villet skabe opmærksomhed om Hjælpeaktion.
”Jeg har en frygtelig hjerne. Hver gang jeg hører om et behov eller et arrangement, hvor der er mulighed for at samle penge ind, går jeg ned i mit 90 m2 værksted og spørger mig selv: ”Hvad kan jeg opfinde til lejligheden,” fortæller Jørgen.
”For en del år siden, da der var dyrskue i Odense, lavede jeg to brønde med et pumpesystem. Temaet for Hjælpeaktion det år var ’Vand til den 3. verden’. I den ene brønd var vandet rent, og i den anden var det beskidt og fyldt med virkelighedstro slanger. Det skabte opmærksomhed, og mange tog imod vores brochurer.”
Opfindelsen resulterede dog ikke i et lige så stort indsamlingsbeløb, som dengang Jørgen dukkede op med en cykelambulance på en blomsterfestival i samme by. Han havde istandsat en gammel cykel og svejset en anhænger på.
Sammen med sine medhjælpere fra Odense Adventistkirke havde han lavet en brun dukke med blodige forbindinger i panden og lagt den på anhængeren. ”Hvis du vil hjælpe andre, så hjælp ADRA”- skrev de på et stort hvidt skilt.
”Folk blev chokerede og spurgte til vores projekt. På fire dage samlede vi cirka 20.000 kroner ind,” fortæller opfinderen.
Jørgen er uddannet samarit og har tidligere arbejdet frivilligt til forskellige arrangementer som byfester og motorcross-løb. Som ung tog han en uddannelse som finmekaniker i sit hjemland Vesttyskland efter at være flygtet fra det kommunistiske Østtyskland, dengang DDR.
”Mine forældre var kristne og derfor under observation. Min fars kusine stak os til Stasi, så vi måtte flygte over grænsen til vest i 1955, da jeg var 11 år. Det var slemt for mig at leve som flygtning i mit eget land. Vi startede vores nye liv med det, der kunne være i en kuffert. I mange år boede vi to voksne og to børn på et 50 m2 stort værelse. I skolen blev jeg drillet på grund af min accent, og jeg blev sat lidt til side. Jeg måtte kæmpe for mig selv.”
Som finmekaniker fik Jørgen et godt job på en symaskinefabrik i Stuttgart, men eventyrlysten gav ham udlængsel, og en dag fik han tilbudt et spændende job i Sydafrika. Som en del af jobbet skulle han tage et flycertifikat. En stor drøm var på vej til at gå i opfyldelse. Jørgens far så kontrakten igennem. Nederst med småt stod der, at stillingen indbefattede to sorte tjenere til fri disposition.
”Da var det, at min far advarede mig om tage jobbet, hvis jeg fortsat ville være søn af familien. Han opfattede tilbuddet om tjenere som slaveri. Jeg havde ikke selv bemærket det med småt. Oveni historien som flygtning fra DDR havde min far en fortid som tysk krigsfange i Rusland. Han havde nægtet at blive soldat under krigen, men til sidst tvang nazisterne ham til Hviderusland og Stalingrad med et gevær i hånden. Her var han i krigsfangenskab i fem år og kom hjem, meget syg.”
Den unge Jørgen tog sin fars ord til sig og rejste i stedet til Danmark. Her mødte han Britta, der var ung pige i huset hos den adventistpræst i Odense, der tog sig af den tyske gæstearbejder. Parret blev gift og har i dag tre børn og flere børnebørn.
Jørgens svigerfar var frivillig for ADRA Danmark i 60-70’erne, og det inspirerede svigersønnen. Da Jørgen og Britta senere besøgte venner i Kenya og Tanzania, blev han stærkt påvirket af den fattigdom, han så.
”Min egen flygtningebaggrund og min tro på Gud motiverer mig til at hjælpe gennem ADRA. Det giver livet indhold. Jeg kan stærkt opfordre alle til at gøre noget godt for andre. Kærligheden vender tilbage til dit eget hjerte.”
“Alle har lige ret til at følge og udleve deres egne drømme og evner. Derfor kæmper vi side om side med vores medmennesker for at styrke deres stemme”
Din browser er forældet!
Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.
Overvej at hente en af følgende browsere: