Grundlovsdag kan – paradoksalt nok – i år minde os om, at vi midlertidigt er frataget én af de rettigheder, som ellers er fastslået i netop Grundloven: retten til at forsamles.
I år vil vi ikke opleve store Grundlovsmøder – i hvert fald ikke med fysisk fremmøde – hvor vi hylder vores gamle demokrati og de rettigheder, vi alle i det danske samfund nyder godt af hver eneste dag. Måske er vi først blevet rigtig klar over vores frihed til at forsamles, efter den blev midlertidigt frataget os?
Kæmp med og for de andre
Måske er det netop denne Grundlovsdag – og i lyset af Corona-krisen – at vi skal kigge ud i verden og huske alle de mennesker, som ikke har de samme demokratiske frihedsrettigheder, som vi normalt næsten tager for givet. Med henvisning til krisen er mange civile rettigheder endda blevet yderligere begrænset i mange af verdens lande – uden, at man kan vente en tilbagevenden til normalen helt automatisk.
Vores egne grundlovssikrede rettigheder bør ikke blot være en sovepude, men også en forpligtelse til at kæmpe for de samme rettigheder for alle mennesker i verden. Mange – virtuelle – grundlovstaler vil i år helt sikkert nævne sagen om George Floyds død i politiets varetægt i Minneapolis. Sagen har medført en opstand mod (strukturel) racisme over hele verden i form af både fysiske og virtuelle demonstrationer. I tirsdags gik mange sociale mediekonti ’i sort’, primært på Instagram og Twitter. Jeg læste i den forbindelse en sætning et sted; ”Injustice anywhere is a threat to justice everywhere” – Uretfærdighed et enkelt sted er en trussel mod retfærdighed alle steder.
Præcis det er måske netop rationalet for at bruge en dansk Grundlovsdag til ikke alene at fejre vores eget demokratiske samfund, men også at kæmpe for, at alle mennesker i verden får de samme muligheder og rettigheder. George Floyds tragiske død har næsten skabt en verdensomspændende vækkelse mod racisme og uretfærdighed, som netop taler ind i denne kamp for menneskerettigheder for alle mennesker – alle steder.
Vær en stemme
I mange udviklingslande kæmper befolkningen ikke kun mod fattigdom, men også mod repressive regeringer, undertrykkelse af de civile og politiske rettigheder og udemokratiske systemer. Vi må ikke glemme de mennesker, mens vi fejrer vores egne friheder. Netop nu, hvor vi har mærket en indskrænkelse af forsamlingsfriheden på egen krop, så lad os bruge denne Grundlovsdag på at være en stemme for dem, der ikke nyder de samme rettigheder, som vi gør.
“Alle har lige ret til at følge og udleve deres egne drømme og evner. Derfor kæmper vi side om side med vores medmennesker for at styrke deres stemme”
Din browser er forældet!
Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.
Overvej at hente en af følgende browsere: