12. marts 2024

Kueth Chol har ikke brug for nødhjælp

Kueth Chol er 35 år og far til en familie i det nordlige Sydsudan. Her sender oversvømmelser og konflikter mellem stammer ofte mennesker på flugt fra deres landsbyer, men for familieforsørgere som Kueth er der håb og fremgang

Familiefaren Kueth Chol fra Sydsudan er et godt eksempel på, hvordan mennesker i lokale fællesskaber selv kan være med til at ændre deres liv, når bare de tilegner sig nye kompetencer og begynder at anse sig selv for ressourcestærke fremfor afhængige af nødhjælp.

Nu tager han og de andre fiskere i hans kooperativ hånd om deres egen fremtid, fordi de har fået værktøjer, der gør dem modstandsdygtige over for omskiftelige klimaforhold og krisetider.

Kueth Chols indkomst er vokset eksplosivt, og han planlægger at investere endnu flere penge i sin levevej. Også familien har glæde af hans øgede indtjening, og generelt bidrager samarbejdet mellem fiskere på tværs af stammer til mere fredelig sameksistens.

Bedste indtjening nogensinde

I januar 2023 blev 35-årige Kueth Chol del af en fiskergruppe på 50 personer, organiseret af ADRA Sydsudan. Med midler fra dansk udviklingsbistand modtog han og omkring 300 andre fiskere fra Upper Nile undervisning i nye fisketeknikker, effektiv konservering af deres fangst, gode hygiejneforhold, fiskeforarbejdning og markedsføring af deres produkter.

De lærte også, hvordan de som forretningsdrivende kan tilpasse deres fangst efter markedets efterspørgsel. Grupperne modtog desuden store fiskegarn.

Kueth Chol fortæller selv:

”Jeg var ikke ny i fiskeri, før jeg blev en del af fiskergruppen i januar. Gennem tiden har jeg fisket for at skaffe mad til min familie. Jeg solgte også noget af min fangst for at opfylde andre behov, men fordi mit net var lille, og jeg fiskede som enkeltperson, havde jeg sjældent nok til både mad og salg. Jeg er alene om at forsørge min familie med mad, skolepenge, tøj og betaling af hospitalsregninger. Det er et stort og ofte overvældende ansvar.

Efter at have tilsluttet mig fiskergruppen, og modtaget undervisning, tjente jeg pludselig hele 4.100 kr. (omregnet) uden for regntid. Det er den bedste indtjening, jeg nogensinde har lavet, siden jeg begyndte at fiske. Pengene brugte jeg på tøj til familien, lægeregninger, udgifter til mine børns skole og en større del af beløbet lagde jeg til side for senere at kunne investere i nye kanoer.”

En kæmpe succes for os selv

”Derudover købte jeg 3 køer for ca. 3.100 kr. (omregnet). De skal give mælk til mine børn, og med indkomsten fra salg af mælk køber vi mad for at supplere vores daglige fiskekost.

Jeg føler mig så lettet, fordi jeg nu har penge til at opfylde flere af familiens behov.

I næste fiskesæson vil jeg starte en lille virksomhed.

Fiskeri i grupper har været en kæmpe succes. Det er helt nyt for os i området at omgås mænd fra nabolandsbyer uden at skulle frygte for angreb og hævndrab,” konkluderer Kueth Chol og omtaler hermed det, der ofte er en konsekvens af kvægtyverier stammer imellem.”

Kommentarer

Skriv et svar

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: