10. december 2019

Kvindelig fårehyrde i Yemen

Selvom det er imod traditionerne, at kvinder arbejder i Yemen, er 44-årige Nameen fårehyrde for 10 af sine egne dyr. Efter en tid på flugt er hun nu fuld af håb og selvtillid, fordi hun har formået at skabe et levebrød for sig selv og sin familie

Nameem Mohammed Saeed Ahmed på 44 år bor i bydelen Basateen, en del af Aden i det sydlige Yemen. Hendes område er mere fattigt end resten af Aden, for her bor mange af de mennesker, som er flygtet fra andre dele af Yemen. Derfor er huslejerne og madpriserne også lavere.

Til gengæld er den sociale service brudt sammen, og hvis ikke det var for Nameen og de andre i ADRA’s Cash for Work-projekt, ville affaldsdyngerne hobe sig op i gaderne og give grobund for sygdomme som kolera.

Nameen og resten af affaldsoprydderne får en beskeden løn af ADRA for at fjerne affaldet. Beløbet er dog stort nok til, at hun har kunnet købe 10 får og skabe sig et levebrød til gavn for familien, der består af mand og seks børn. Et af børnene har et handicap.

I Yemen er det ellers imod traditionerne, at kvinder arbejder, men Nameen har før på atypisk vis hjulpet sin mand med forsørgelsen. Det var før, krigen i Yemen startede. Dengang vogtede hun også får.

Bevarede værdigheden på trods

Da kampene brød ud i 2015, delte familien sig op i to og flygtede til hvert deres område. Alle steder mødte de død og ødelæggelse. Da konflikten i Aden lagde sig efter 5 måneder, rejste familien tilbage til deres hjem i Basateen – for kun at finde det ødelagt.

”Mit hus var delvist nedbrændt og tømt for alt inventar. Jeg var chokeret og græd hele tiden,” fortæller Nameen, der er iklædt burka.

Hun besluttede sig dog for at blive og reparere huset. Blandt andet blev hullerne i taget nødtørftigt lukket med madrasser.

”På trods af alt bevarede jeg værdigheden ved at blive i mit eget hjem.”

Fuld af stolthed og pionerånd

For at kunne genopbygge huset og skabe sig en ny tilværelse måtte den beslutsomme kvinde se sig om efter et job. I den forbindelse mødte hun ADRA og meldte sig som affaldsoprydder.

ADRA Yemen udvælger arbejdere til Cash for Work-projektet efter, hvem der potentielt vil kunne starte deres egen forretning med den beskedne løn fra affaldsoprydningen, når arbejdsforløbet slutter efter et par uger. Blandt andet kommer eneforsørgere og familier med mange børn, herunder også handicappede, forrest i køen.

Nameen blev godkendt og modtog i samme forbindelse træning i at lægge en forretningsplan. Hele forløbet har været en milepæl i hendes liv, mener hun.

Udover at købe får formåede hun at starte en opsparing, der skal bruges på at genopbygge huset. Indtil videre er der igen kommet tag på boligen. Flere istandsættelser følger snart, bedyrer Nameen med glæde i stemmen og fuld af håb og selvtillid over alt det, hun selv har opnået. Snart vil hun udvide sin virksomhed.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: