Khan Gach, 28 år, omtaler selv dyrkning af grøntsager som en meget mere konstruktiv livsstil, end hvad han fik tiden til at gå med førhen. Han lever i landsbyen Maiwut, i Sydsudans nordøstlige stat Upper Nile.
Da han gennem ADRA lærte at dyrke flere forskellige typer af grøntsager, fik han både ny viden, flere penge og motivation for at bruge sin tid mere effektivt.
Khan har altid kun kendt til dyrkning af majs – en afgrøde, der ikke altid er lige modstandsdygtig over for Upper Niles omskiftelige klimaforhold. I hans kultur betragtes det at dyrke afgrøder i øvrigt mest som kvindens opgave, mens kvæghold giver status til unge mænd.
Khan blev dog eneforsørger for sine to yngre søskende i en ung alder, og køer var han for fattig til at eje. I stedet dyrkede han majs, som mange andre småbønder i byen, på familiens lille jordstykke. Skolen forlod han i 8. klasse.
I dag er han eneforsørger for sin kone og fire børn. Dyrkning af majs har aldrig været nok til at give familien tilstrækkelig mad hver dag, ej heller til at sende børnene i skole eller betale for udgifter til sundhedsbehandling.
ADRA har fokus på, at befolkningen i Upper Nile bliver mere selvforsørgende og robust over for fødevarekriser og klimaforhold. Kvæghold og den sædvanlige majsdyrkning kan ikke stå alene. Derfor underviste medarbejdere – også sidste år – unge mænd fra Maiwut i landbrug, heriblandt Khan.
Mændene fik desuden udleveret forskellige grøntsagsfrø, hvilket er en mangelvare i området. På grund af den traditionelle opfattelse af kønsroller, tog ikke alle deltagere lige ihærdigt imod de nye færdigheder, men i Khans gruppe skete der noget. Han fortæller selv:
”Efter undervisningen tog vi i gruppen straks fat på at dyrke bl.a. aubergine, løg og bønner. Det gik så godt, at vi både kunne bringe mad hjem til vores familier og sælge noget af høsten. Der var stor efterspørgsel på vores forskellige afgrøder på markedet i Maiwut.
Indtjeningen blev så tilpas stor, at 10 af os gik sammen om at investere i åbning af to mindre butikker i Maiwut. Her sælger vi nu købmandsvarer som sukker, salt, sæbe og sodavand. Jeg har fået helt nyt mod på tilværelsen ved at se, hvad vi selv kan drive det til, og jeg er meget begejstret over, at jeg nu har fået råd til at sende alle mine børn i skole. Vores levestandard er steget.”
En anden gevinst ved Khans nye beskæftigelse er, at han ikke længere ’driver den af’, som han selv kalder det, og lægger op til ballade over for jævnaldrende fra andre stammer, der kommer til markedet i byen.
”Førhen ville jeg egentlig gerne have et arbejde og tjene penge til familien, men jeg manglede selvtillid, og min omgangskreds havde en dårlig indflydelse på mig. Jeg er ikke den samme i dag. Nu drømmer jeg om at få min helt egen butik,” siger Khan.
Khan og hans gruppe fremstår som rollemodeller for jævnaldrende i Maiwut.
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
“Alle har lige ret til at følge og udleve deres egne drømme og evner. Derfor kæmper vi side om side med vores medmennesker for at styrke deres stemme”
Din browser er forældet!
Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.
Overvej at hente en af følgende browsere:
Kommentarer