Det er tirsdag, og klokken er 15 her i Al Geneina, Vest Darfur; en fattig og generelt konfliktpræget region. I dag besøger jeg forskellige steder med ADRA-projekter. Vi har kørt længe gennem knastørre landskaber, ad sandede og bumpede veje. Jeg mangler vand i min flaske og er hundesulten.
Vores bil-karavane stopper ud for åbningen i en mur. Børn flokkes og kigger glade og nysgerrige ind gennem bilruderne. ADRA Sudans områdechef Ali Suleiman siger forsigtigt, at vi nok snart skal få frokost, men at landsbyens borgere bliver skuffede, hvis de mister muligheden for at fortælle os, hvad de sammen har opnået med støtte fra ADRA-projektet ’Community Action Plan’, CAP (red: ’Lokalsamfundets egen handlingsplan’). De har ventet på os siden morgenstunden.
Vi går ind gennem muren til en plads, hvor et hav af mennesker i feststemning venter. Nu høres en kvindestemme i en mikrofon. Lyden kommer fra et åbent rum med jerntag og tre vægge, der minder om en teaterscene. Hun taler på arabisk, og folk nikker samstemmende. Mens menneskehavet skubber mig fremad, forklarer min tolk og rejsemakker fra ADRA-kontoret i hovedstaden, at kvinden byder os velkommen. Vi bliver vist indenfor under jerntaget og anvist stole, som var vi fine folk. 50-75 børn, mænd og kvinder sætter sig foran os på farverige måtter, som er bredt ud i rummet. Væggene er malet i forskellige farver og mønstre og udtrykker liv og kreativitet. Nogle af kvinderne har kulørte dragter på med ADRA’s logo. De fordeler sig i grupper, alt efter om de tilhører ADRA-organiserede landbrugsgrupper eller spare-lånegrupper.
En kvinde stiller borde foran os og andre bringer fade med peanuts, dadler og slik. Teamet arbejder hurtigt.
En mand med briller, skæg og fodboldtrøje messer nu vers fra Koranen ned i mikrofonen. Bagefter overtager landsbyens talsmand, iklædt en lys kjortel og en vævet hue til at dække issen. Han taler længe og entusiastisk. Engagementet lyser ud af ham, og min tolk løfter af og til hænderne med sejrsråb.
Vi vil selv!
Talsmanden beretter om alt det, som Numis 270 husstande har opnået sammen. At mænd og kvinder her arbejder side om side uden problemer modsat andre landsbyer i Darfur.
Forsamlingshuset, vi befinder os i, er et resultat af ADRA’s CAP-projekt. Da ADRA i 2020 udrullede projektet i Numi, delte landsbyens ledelse på ADRAs opfordring borgerne ind i grupper efter alder og interesser. Ungdomsgrupper, landsbrugsgrupper og spare-lånegrupper så dagens lys. Opmuntret af ADRA satte repræsentanter for lokalsamfundet – både mænd og kvinder – sig sammen for at definere Numis største problemer og diskutere fælles løsninger.
Borgerne ønskede en bygning, hvor fællesskabet kunne gro, hvor unge kunne mødes, og hvor mænd og især kvinder kunne tilegne sig kompetencer til at skabe sig et levebrød og sørge for deres familier. Ydermere manglede byen vand, så børn og kvinder ikke skulle gå langt for at hente de dyrebare dråber.
I fællesskab sparede byens husstande 2 millioner SDG op (30.000 kroner) til forsamlingshuset, hvilket dækkede langt størstedelen af udgiften. Byens unge mænd fremstillede murstenene og opførte bygningen sammen med fædrene. Kvinderne malede væggene. ADRA betalte for tagpladerne.
Forsamlingshuset er taget i brug for nylig, og landbrugsgrupper og spare-lånegrupper har allerede erhvervet ny viden i bygningen.
Tilsvarende har borgerne sparet op til og etableret et vandreservoir i byen med et lille tilskud fra ADRA.
Talsmanden i den lyse kjoledragt fortæller videre: Det er landsbyledelsens ønske, at borgerne selv står for størstedelen af byens fremtidige udgifter, men de vil fortsat være taknemmelige for mindre tilskud fra ADRA. Målet er nu, at flere af kvinderne får mulighed for at lære sig et håndværk, så de kan skabe sig en forretning. Til det formål mangler byen symaskiner.
En ud af mange landsbyer
Det begynder at blæse op, og regnen ankommer voldsomt og tungt. Alle stimler sammen under bliktaget. De, der har ordet, skal råbe for at få ørenlyd. Jeg bliver selv bedt om at sige et par ord og nævner det faktum, at fællesskab og fred er forudsætningen for et stærkt og rigt samfund. Jeg må have ramt noget, for tilhørerne løfter armene og klapper, men regnens musik på taget bliver endnu mere støjende.
Numis blomstring begyndte i 2020 og med den ihærdighed, virkelyst, visionære tilgang, tro på fremtiden og ånd af fællesskab, som alle under halvtaget udstråler, kan borgerne nå langt i deres bestræbelser på at skabe et godt liv for alle.
Numi er en af over 16 landsbyer i Vest Darfur, hvor ADRA har udrullet vores CAP-projekt, og hvor borgerne oplever fordele ved at arbejde sammen. Det er efter min mening bæredygtigt hjælpearbejde.
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
“Alle har lige ret til at følge og udleve deres egne drømme og evner. Derfor kæmper vi side om side med vores medmennesker for at styrke deres stemme”
Din browser er forældet!
Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.
Overvej at hente en af følgende browsere:
[…] Læs artikel om bæredygtigt hjælpearbejde i Numi […]
[…] Læs artikel om bæredygtig hjælpearbejde i Numi […]