07. marts 2024

Når kvinder styrker hinanden

Nyawech Puoch Manyal finder styrke i samtaler med andre kvinder, der ligesom hende kæmper med eftervirkningerne af vold. De mødes i et kvindecenter støttet af ADRA, hvor de samtidig lærer deres håndværk videre til hinanden

”Jeg havde levet i et voldeligt ægteskab i over 10 år. Uroen, splittelsen og volden voksede, da min mand tog sig endnu en kone.” 30-årige Nyawech Puoch Manyal fra Upper Nile i det nordøstlige Sydsudan begynder sin fortælling.

”I oktober sidste år slog han mig så brutalt med en metalkæde, at mit ene ben kunne have været ubrugeligt i dag.

Jeg oplevede et smertehelvede, men havde ikke råd til den nødvendige lægehjælp.

”Red dit ben”

I byens kvindecenter, som administreres af ADRA, havde jeg hørt de andre beskrive, hvor styrkende det er, når vi kvinder deler vores historier med hinanden. Så det besluttede jeg mig for at gøre.

Da de andre havde lagt ører til, opfordrede de mig til at søge hjælp for at redde mit ben. Som en del af ADRA’s program er det nemlig muligt for os i centret at få økonomisk støtte til lægebehandling efter overgreb. Pengene rakte til transport ind i Etiopien og til en del af min dyre operation. Resten af hospitalsregningen betalte jeg med et lån fra en ven.

Talte for døve ører

Her i min by, Maiwut, får man ikke noget ud af at gå til politiet, så efter overfaldet kontaktede jeg byens ledelse. De forsøgte at mægle mellem min mand og mig, men han ville ikke lytte. Nu er han flyttet til hovedstaden og har efterladt mig med opgaven at være eneforsørger for vores fire børn.

Da jeg var kommet ovenpå efter operationen, og mit ben fungerede, mødte jeg igen op i kvindecentret. Jeg sluttede mig til det hold, der lærer at brodere. Vi giver vores færdigheder videre til hinanden, og fx lærer jeg de andre at bage brød. Siden broderede jeg på to sæt sengetøj og solgte dem med god fortjeneste. Derfor lykkedes det mig at betale lånet tilbage til min ven.

Tillader sig ikke fremtidsdrømme

Jeg føler mig lettet over den lille fremgang, og jeg planlægger at brodere flere sæt sengetøj. Mit mål er at starte en forretning.

Lige nu giver jeg ikke plads i mine tanker til at drømme om fremtiden. Al min tid og indtjening vil jeg bruge på at støtte op om mine børn med nok mad og skolegang.”

 

 

Kommentarer

Skriv et svar

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: