(Foto: Peter Ruach Jock, ADRA Sydsudan)

14. maj 2020

Nødhjælp blev startskud til en god forretning

Giv ikke en fisk til et menneske i nød. Lær ham selv at fange den. Sådan lyder målet, når man taler om at skabe udvikling blandt verdens fattige, og det er netop resultatet af denne historie om familiefaren Gatluak Panom Kun, der modtog fiskeudstyr efter oversvømmelser i Sydsudan. Få måneder efter har familiens tilværelse forandret sig

ADRA Danmark sendte lige knap 330.000 kroner til Sydsudan, efter at Øvre Nilen i slutningen af 2019 blev ramt af oversvømmelser efter intens regn.

Støtten gik til uddeling af blandt andet fiskenet, moskitonet og presenninger, så mennesker kunne opsætte midlertidigt husly. I januar nåede vores hjælp ud til omkring 1.360 af de ramte familier.

En af modtagerne var Gatluak Panom Kun, en 43-årig far til 8 børn i byen Mandeng Payam i Nasir-regionen. Ved hjælp af det ene fiskenet, han modtog, har han nu skabt sig en indtægtskilde på, hvad der svarer til flere tusinde kroner om måneden.

På grund af borgerkrigen lever han og familien som internt fordrevne, og ligesom mange andre af landets flygtninge havde Gatluak i forvejen behov for humanitær hjælp. De fleste fordrevne bor midlertidigt i primitive flygtningecentre eller under åben himmel.

Gatluak fortæller her sin egen historie.

Vandet tog det lidt familien ejede

”Livet som internt fordrevet er hårdt og stressende, især fordi jeg ikke ejer et jordstykke, jeg kan skabe et levebrød af. Min familie og jeg mistede alt, da borgerkrigen i Sydsudan brød ud i 2013, og vi var herefter dybt afhængige af hjælpeorganisationer og naboer.

Da oversvømmelsen ramte os i 2019, blev vores husly og udleverede ejendele, såsom tæpper og køkkenudstyr, taget med af vandet, der fejede gennem landsbyen om natten.

Situationen efterlod mig fuldstændigt fortvivlet, for hvordan skulle jeg nu sørge for mad og husly til min familie. De omkringliggende landbrug var ødelagt, så det var en kamp at skaffe bare et måltid mad om dagen.

Oversvømmelsen blev et vendepunkt

I januar skrev ADRA mig op til at modtage nødhjælp. Støtten bragte smil frem i ansigterne på alle omkring mig og skabte særligt håb hos os internt fordrevne, der stadig kæmpede for at komme os efter oversvømmelserne.

Blandt andet fik vi hver et fiskenet, og nu besluttede flere af os at oprette en fiskelejr ved floden Makak i Wanding Payam. Beslutningen blev et vendepunkt i vores liv. Vi har ikke oplevet madmangel siden. Nu spiser min familie regelmæssigt mindst to måltider om dagen.

Fra nødhjælps-modtager til iværksætter

I fiskelejren gik vi i gang med at tørre en del af fangsten til videresalg. Hver uge formår jeg nu at sende seks sække med tørrede fisk til markedet i Burebiey, og jeg tjener 9.000 birr ugentligt (ca. 2.000 kroner).

Udover mad går pengene til investeringer. Jeg har købt en ko til mine børn for at øge fødevaresikkerheden i mit hjem. Børnene får mælk, og de er glade for den ændring, der er sket. Når skolen åbner igen, vil de fortsætte deres uddannelse.

Hjælpen fra donorerne og ADRA har stor og positiv indvirkning på mit samfund i Nasir. Den forandrer vores tilværelse.

Til sidst vil jeg sige tak til ADRA, fordi de ikke gav mig fisk, men lærte mig at fange dem med et net. Nu bygger jeg selv mit liv op igen. Må Gud velsigne ADRA og dem, der finansierer deres aktiviteter.”

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: