04.07.2023

Nødhjælp til Sudan og Sydsudan

Mange millioner mennesker, både sudanesere og flygtninge fra Sydsudan, er påvirket af borgerkrigen i Sudan. ADRA Danmark støtter berørte civile med kontantbeløb. Også ADRA Sydsudan får ekstra hjælp til at tage imod egen befolkning, der nu flygter hjem fra Sudan

Sudans hovedstad Khartoum har været en krigszone, siden den sudanesiske hær og en paramilitær gruppe greb til våben mod hinanden i midten af april. Gaderne er ikke sikre. Der er fødevaremangel, og sundhedsvæsenet er ved at bryde sammen. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen fungerer lige nu kun omkring 16 procent af hospitalerne i Khartoum. Omkring 25 millioner mennesker har brug for nødhjælp.

”Mennesker flygter ud af hovedstaden, og ADRA møder dem med hjælp i staten Gezira; syd for Khartoum. Her modtager særligt udpegede familier kontantbeløb, så de selv kan købe det mest nødvendige såsom mad, medicin og udstyr til at skabe sig et midlertidigt husly,” siger ADRA Danmarks programchef Jon Kristiansen.

ADRA rækker ud til 2683 familier, hvilket svarer til omkring 16.100 enkeltpersoner, og ADRA Danmark støtter indsatsen med 1.6 mio. kroner, finansieret af Danida.

Befolkning i vest er også ramt
ADRA Danmark har også projekter i den sudanesiske stat Vestdarfur. Her har politiske og etniske grupper udnyttet kaosset omkring hovedstaden og angrebet landsbyer og internt fordrevne i midlertidige lejre i og uden for hovedbyen Al Geneina: Et udslag af en konflikt, der har stået på i årtier.

”Vi er ved at planlægge etableringen af et lager i nabolandet Chad, tæt på grænsen til Vestdarfur. Her vil vi opmagasinere nødhjælpspakker med mad, udstyr til midlertidigt husly, dunke til opbevaring af rent vand og andre nødvendige ting. Så snart en humanitær korridor åbnes ind til Darfur, er vi klar til at yde bistand til de mest udsatte i konflikten,” forklarer Jon Kristiansen.

Naboland påvirket af konflikt
Sudan rummer store lejre med flygtninge fra borgerkrigen i Sydsudan. Mange af disse flygtninge må nu vælge mellem pest eller kolera og flygter tilbage til Sydsudan for at komme væk fra konflikten.

Derfor støtter ADRA Danmark nu også ADRA Sydsudan med omkring 200.000 kroner fra Danida, så de kan hjælpe deres tilbagevendte landsmænd. Hjælpen består i uddeling af kontanter, så de nytilkomne selv kan opfylde nogle af deres basale behov – så som at købe mad.

”ADRA Sydsudans strukturering af denne opgave har desuden imponeret FN (UNHCR), som nu støtter indsatsen med yderligere 600.000 kroner,” siger ADRA Danmarks programchef.

Kommentarer

Skriv et svar

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: