07. december 2020

Nyamat fra Sydsudan sætter sin lid til skolen

Skolepigen Nyamat ser en tydelig forskel i levevilkår hos nabokvinder, der har færdiggjort deres skolegang og de, der ikke har. Problemet er, at grundskolen i hendes landsby er mangelfuld

Jeg interviewede Nyamat Gatdet, 18 år, på min seneste felttur til Upper Nile i Sydsudan.  I hendes blik fornemmede jeg en ung kvinde fyldt af både harme og beslutsomhed.

ADRA Danmark støtter grundskoler i Upper Nile med blandt andet lærebøger, latriner og midlertidige skolebygninger. Jeg skulle tale med Nyamat om, hvad landsbyskolen betød for hende, og hvad hun syntes, der manglede, for at undervisningen kunne blive fyldestgørende.

I den unge kvindes skole mangler eleverne netop lærebøger, hvilket gør det svært at huske stoffet og besværliggør lektielæsning. Lærerne river sider ud af egne undervisningsbøger for at låne dem ud til elever på skift. Klasserummene, der er overfyldte, mangler skolebænke, og taget er fuld af huller.

Nabokvinders levevilkår afskrækker

”At gå i skole er for mig en livsforvandlende oplevelse. Skolen baner vej for, at jeg kan skabe mig et liv som uafhængig kvinde,” fortæller Nyamat.

At observere livsvilkårene for forskellige kvinder i landsbyen gør hende ekstra beslutsom.

”Jeg ser tydelige kontraster. Kvinder, som har fået skolegang, lever gode liv, kan tage sig af deres børn og er ikke afhængige af deres mænd. En kvinde uden færdiggjort grundskole har hårde levevilkår. Hendes familie lider under mangel på almindelig hygiejne, og fordi hendes mand i mange tilfælde har flere koner, end han kan forsørge, må hun knokle ekstra hårdt for at skaffe mad til sine børn. Hun har ikke råd til medicin, og børnene kommer heller ikke selv i skole,” siger Nyamat med harme i stemmen.

Med sin betragtning peger den unge kvinde på konsekvenserne af, at nabokvinderne gik glip pensummet om almen hygiejne og sygdomsforebyggelse i grundskolen.

At få en universitetsgrad er drømmen for Nyamat.

”Jeg kender til en dame, der er vokset op her i landsbyen, og som nu har fået en uddannelse. Hun rejser stadig hertil en gang imellem. Sådan en kvinde vil jeg også være.”

På de 11 skoler ADRA Danmark støtter i Upper Nile Sydsudan, findes der mange piger som Nyamat, for hvem fyldestgørende skolegang giver håb og baner vejen for et værdigt liv.

www.adra.dk/jul kan du hjælpe piger som Nyamat med at nå deres mål.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: