Jeg er lige kommet hjem efter en tur til Vest Darfur i Sudan. Her skulle jeg interviewe nogle af de mennesker, der er en del af ADRA Danmarks program: Småbønder, mænd, kvinder og unge, der gerne skulle være blevet stærkere og mere robuste, efter at ADRA blandt andet har lært dem at tjene flere penge på deres afgrøder, at dyrke jorden smartere og at spare op og låne til iværksætteri i selvetablerede andelssparekasser. Jeg blev positivt bekræftet på alle områder.
Blandt andet skulle jeg samle information om, hvordan det er gået med de særligt udviklede frø, danskerne kunne donere til sudanesiske småbønder sidste jul. Svaret fra modtagerne var overvældende. Mere herom senere.
Nye frø til barskt klima
At være i felten er ofte en smule hårdt både komfortmæssigt og mentalt. Når jeg og mine kolleger i ADRA Danmark rejser sydpå for at se til vores projekter, starter vi ofte i en storby. Her venter vi fx på, at myndighederne tillader os at rejse ud i landet, ud i felten, helt derud hvor andre NGO’ere for længst er vendt om.
Et er at bo i hovedstaden Khartoum, hvor veludstyrede hospitaler, universiteter og restauranter ligger side om side med supermarkeder fulde af grøntsager, frugtsaft på karton og næring konserveret på dåse. Noget andet er at komme ud i landets små landsbyer, hvor vejene udgøres af hjulspor i sandet, hvor der er langt imellem skoler og sundhedsydelser, og hvor konsekvenserne af klimaforandringer er nærværende. Som i Darfur-regionen.
Det er herude, bønderne på egen krop mærker, når regnen ikke længere væder jorden på deres marker i det omfang, regntiden tidligere var garant for. Når høsten bliver så dårlig, at familierne er nødt til at spise alle planterne – også dem, der skulle levere såsæd til en ny sæson.
Hvis ikke problemet er tørke, er det oversvømmelse af afgrøder, der rådner eller går til af plantesygdomme. Klimaet er ikke længere tilregneligt for bønderne i Darfur, som i mange slægtsled har levet af det, de efter bedste evne, men med begrænset viden har kunnet frembringe af jorden.
Flere frø, ja tak!
Som noget nyt samarbejder ADRA med et sudanesisk forskningscenter om udbredelse af nye forbedrede frøsorter til småbønder i staterne Vest Darfur og Central Darfur. Frøene er udviklet til bedre at kunne klare tørke over en vis periode, til at kunne stå i vand gennem længere tid, til bedre at kunne modstå plantesygdomme og til at gro hurtigere, så bønderne tidligere kan få mad på bordet. Indtil nu har jordbrugerne blot anvendt gamle sorter, som er gået i arv gennem generationer.
Frøene blev uddelt i juni/juli og efter en grundig vejledning fra det sudanesiske forskningscenter, sår og høster bønderne i disse måneder, som sæsonen tillader det. Det gælder blandt andet afgrøder som vandmelon, sesam, jordnødder og tomater.
Ved deadline findes der endnu ingen statistik over høstmængderne af de nye frø, men da jeg spurgte modtagerne i landsbyen Turki, var svaret entydigt. Alle rakte hånden i vejret, da jeg spurgte, hvem der allerede nu kunne se, at høsten ville blive bedre end hidtil.
Ali Suleiman, den lokale chef på ADRA-kontoret i Al Genina, Vest Darfur, fortalte mig, at de nye frø er stærkt efterspurgte blandt småbønderne, efterhånden som succesen rygtes. Han håber, at danskerne igen i år vil give det lille, men hårdt tiltrængte skub, som borgerne i Darfur har brug for. Jo flere af de nye frø, der kommer i omløb, des flere mennesker vil få glæde af den nye såsæd fra afgrøderne, og således bliver projektet bæredygtigt.
“Alle har lige ret til at følge og udleve deres egne drømme og evner. Derfor kæmper vi side om side med vores medmennesker for at styrke deres stemme”
Din browser er forældet!
Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.
Overvej at hente en af følgende browsere: