26. november 2020

Nye skolebøger fik Rout til at fravælge et liv som børnesoldat

Rout Gatluak Thiyang, 16 år, er tilknyttet en skole i det nordlige Sydsudan. I september 2020 modtag han og andre af skolens børn nye skolematerialer, og han erkender, at hvis det ikke var for denne støtte, ville han være droppet ud af skolen for at arbejde eller blive soldat

Rout Gatluak Thiyang er 16 år og går i 5. klasse i en grundskole i amtet Maiwut, tæt på grænsen til Etiopien. Han er en af modtagerne af de uddannelsesaktiviteter, ADRA Danmark støtter i området.

Rout kommer fra en søskendeflok på fem børn, og familien er en blandt mange med så få økonomiske midler, at forældrene vanskeligt kan betale for skolematerialer til alle deres børn.

Gentagne væbnede konflikter mellem politiske grupper i Maiwut har resulteret i, at familier som Routs har svært ved at skabe sig et levebrød ved eksempelvis at dyrke jorden eller etablere en lille virksomhed. Mange gange har de fået ødelagt deres ejendele og ejendom, og i kombination med Corona-restriktioner lever mange derfor lige nu for under 1 dollar (ca. 7 kroner) om dagen.

Nye skolebøger blev afgørende

”Hvis ADRA ikke uddelte nye lærebøger og skrivematerialer i september, ville jeg ikke kunne kaldes skoleelev i dag. Inden uddelingen overvejede jeg faktisk blandt andet at gøre som mange af mine jævnaldrende venner, der lever inde i Maiwut by for at gå til hånde hos de lokale forretningsfolk og bilejere,” fortæller Rout.

Andre af hans venner forsøgte samtidig at overtale ham til at blive børnesoldat. I Routs område har soldaterlivet en høj status blandt skoleelever.

”Da ADRA støttede os med bøgerne, droppede jeg også overvejelserne om hæren for i stedet at fortsætte min uddannelse.”

Undervisning på bånd under Coronakrise

Skolerne i Sydsudan er i øjeblikket lukket på grund af truslen om Corona-smitte, og denne omstændighed er med til at mange unge helt dropper ud af skolesystemet for i stedet at blive gift, blive soldat eller bidrage til familiens økonomi.

Dog, mens skolerne er lukkede, får skoleelever i Maiwut tilbud om at deltage i et ’Education on Air’-program, som ADRA støtter op om. Her sidder de med spredt afstand under skyggen af et træ og lytter til båndet undervisning, indspillet af undervisere fra hovedstaden Juba.

Rout følger med i programmet, så godt han kan, men den unge mand glæder sig til at få regelmæssig undervisning i sin rigtige skole, når pandemien er overstået.

”Jeg håber, at ADRA fortsat vil støtte mig om mine søskende og venner i skolen, så jeg kan få min drøm opfyldt om at blive uddannet inden for sundhedsvæsenet. Vi mangler den slags fagfolk i mit lokalsamfund,” appellerer Rout.

Læs mere om ADRA Danmarks program i Sydsudan her

Et situationsbillede fra opstarten af Education on Air i Maiwut. Undervisningen følges op
af mentorer fra hovedstaden Juba (Foto: ADRA Sydsudan)

ADRA Danmark støtter uddannelsesaktiviteter på 11 skoler i Sydsudan. Vi støtter ved bl.a. at finansiere:

  • … uddeling af skolebøger (tekst/træningsbøger), skriveredskaber, skolebænke, legetøj (bolde, volleynet, sjippetorve) og vaskbare menstruationsbind til teenagepiger

  • … opførelse af midlertidige klasselokaler

  • … byggeri af latriner

  • … håndvaskefaciliteter (sæbe og spand med tappehane)

  • … facilitering af møder mellem forældre og skolelærere, hvor førstnævnte bl.a. bliver gjort opmærksomme på vigtigheden af uddannelse og faren ved at give helt unge piger væk til ægteskab

  • … seminarer, hvor skolelærerne får generelle undervisningskompetencer, lærer at undervise uden brug af vold og får værktøjer til at hjælpe børn med traumer

  • … undervisning i læsning og skrivning til unge voksne analfabeter

 

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: