Modeste foran huset hun fik gennem ADRA i 2012 og siden har udvidet (Foto: Signe Lund Christensen)

15. november 2019

Nyt hus og såsæd vendte op og ned på Modestes liv

Modeste fra Burundi er et eksempel på, hvordan det at få et hus gennem ADRA kan give en ny start for en familie i et af Afrikas fattigste lande. Med til huset følger såsæd, hakke og andre materialer, som kan være med til at hjælpe familierne på vej ved at de blandt andet får mere at spise

Det er tydeligt, at Modeste Habiyambere er en driftig kvinde. Øjnene stråler og ordene står i kø for at blive fortalt. Hun er stolt af sit hus, som hun oprindeligt fik gennem ADRA for syv år siden. Siden 2012 er der sket meget. Modeste har brugt huset som et trinbræt til en ny start.

Sammen med huset fik hun blandt andet en hakke og såsæd, som hun straks gjorde brug af. Høsten gav så meget overskud, at hun kunne udvide huset, og derfra er livet gået rigtig godt.

”Huset var oprindeligt samme størrelse som alle de andre huse, ADRA har bygget – på 5 x 7 meter. Med tiden har jeg bygget det større og også bygget en lille butik ud mod vejen. Min drøm er at kunne tjene penge på at sælge varer som sæbe, sukker, salt, olie og andre fornødenheder. Jeg er så småt gået i gang med at indkøbe varerne,” forklarer Modeste.

Hun har netop købt en gris og drømmer om at få endnu flere dyr, særligt fordi de kan bidrage med gødning til afgrøderne, så høsten bliver endnu bedre.

Butikken set indefra og ud

Et nyt liv med tryghed

Foruden Modeste bor hendes fire børn og et enkelt barnebarn i huset. Der er ingen ægtemand, og jeg bliver ikke rigtig klogere på, hvad der er blevet af ham. Tydeligt er det, at Modeste kan klare sig selv.

”Mit liv har forandret sig på grund af dette hus. Før levede jeg et hårdt og skamfuldt liv. Mit hjem var en lille hytte med græstag. Huset her har givet mig sikkerhed og et trygt sted at sove om natten.”

Modeste viser mig stolt rundt i hendes flotte hus. På væggen i det ene rum står ord malet på lokalsproget kirundi. Jeg spørger, hvad de betyder.

”Nåde være med dig,” siger kvinden, der har fået en ny start på livet.

 

Modeste med sin datter foran huset

Fakta om Burundi og ADRA's husprojekt

  • Burundi er blandt verdens fem fattigste lande. Nationens historie er præget af krig og konflikt, og mange har været på flugt. Senest i 2015 tog 200.000 flugten ud af landet i forbindelse med præsidentvalget. Der er fortsat adskillige flygtninge og mange internt fordrevne.

  • Burundiske familier er dog vendt hjem fra eksempelvis Tanzania og DR Congo, hvor de har levet som flygtninge. En stor del af landets borgere har dog intet at vende hjem til. Deres huse er ødelagte, og mange oplever, at andre har overtaget deres hjem. Samtidig er adgangen til mad og lægehjælp stærkt begrænset.

  • Siden 2002 har ADRA Danmark med støtte fra Danida, private danskere og virksomheder som EDC Poul Erik Bech bygget 10.412 huse i Burundi.  Husene gives til de mest udsatte familier, som dermed får en mulighed for at skabe et bedre liv og få en ny start.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: