03. december 2020

Plantefrø styrker hele familiens tilværelse

Amna Haroun fra Darfur i Sudan er taknemmelig for al den viden, hun har fået i ADRA’s landbrugsprojekter. At have nok frø til næste dyrkningssæson er alfa og omega

Amna Haroun, 45 år, er mor til 10 børn og bor i landsbyen Nomi i Vest-Darfur, Sudan. Hun har ingen uddannelse, men har altid levet af det, hun selv kunne dyrke på sin jord. Før hun deltog i ADRA’s Farmer Field School (FFS) og Farmer Market School (FMS), havde hun mange gange oplevet at komme til kort med sin begrænset viden om landbrug.

Læs om FFS her og om FMS her

”Som småbønder kom jeg og mine landsbyfæller tidligere ud for mange udfordringer. Vi brugte de samme frøsorter og de samme dyrkningsteknikker, som vores fædre havde gjort. Vi havde intet kendskab til bedre metoder eller til, hvordan vi f.eks. mere effektivt kunne modvirke angreb fra skadedyr,” fortæller Amna.

Efter at have deltaget i ADRA’s program har hun nu øget sin årlige høst ved blandt andet at bruge nye forbedrede frøsorter. Indtægten er ligeledes vokset, fordi hun har lært at analysere markedet for sine afgrøder. I dag sælger hun ikke længere produkterne for billigt til mellemhandlere.

Frø til næste sæson ender i maverne

Med den øgede høst og indtægt formår hun at købe ekstra frø til næste dyrkningssæson. Den mulighed havde hun ikke altid tidligere.

”For at kunne skaffe frø til dyrkning i Darfurs vintersæson, som kommer efter regntiden, er vi bønder netop afhængige af høsten i regntiden. Af indtægten herfra køber vi derudover tøj og betaler for vores børns skolegang. Hvis efterårshøsten derfor er dårlig, påvirker det vores livsgrundlag voldsomt,” forklarer den 45-årige småbonde.

Når Darfurs småbønder høster fra deres jordstykker, er det målet at gemme en passende mængde afgrøder, som de kan høste frø fra til næste dyrkningssæson. Problemet opstår, når familierne ikke har mad nok. Da spiser de også den del af høsten, som skulle sikre dem nye planter.

Fortsat mange småbønder i Darfur mangler indsigt og muligheder for at forbedre deres landbrugsproduktion. Blandt andet mangler de midler til at skaffe nye og forbedrede frøsorter, som i høj grad kan modstå tørke.

I december måned kan du give en julegave bestående af frøposer til Darfurs småbønder. Læs mere på www.adra.dk/jul

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: