27. februar 2020

Småbonde skaber forretning med viden fra ADRA-skole

Haji Mandowa tjente fem gange mere per sød kartoffel, efter at han kom med i en af ADRA’s Farmer Market School-grupper. Nu har han råd til at investere og sende sine børn i skole

Haji Madowa, 38 år, er småbonde og bor i landsbyen Machinga i Malawi. Han smiler meget, da han fortæller sin historie om, hvordan han har lavet en god forretning ud af sine søde kartofler. Det har han også grund til, for nu bliver hans børn ikke længere sendt hjem fra skole, fordi forældrene ikke har kunnet betale skolepenge og uniformer.

Hajis husstand på seks personer får nu mad nok hver dag, og en opsparing til hans fire børns videreuddannelse er begyndt. Det utætte græsstag på hans hus bliver snart skiftet ud med et af blik, og Haji har endelig fået råd til at investere. Mere om det senere.

Drømmer om mere

Det hele startede med, at Haji kom med i en af ADRA’s Farmer Market School-grupper (FMS), hvor deltagerne lærer at analysere markedet for afgrøder: Hvad er den typiske markedspris for varerne? Hvordan kan småbonden tilføre værdi til sine afgrøder, så kunden vil betale mere for produktet, og hvordan kan småbønderne samarbejde, så de øger deres egne fortjenester fremfor at forære det meste til mellemmænd. Svarene på analysen blev nu brugbar viden for Haji og de andre i FMS-gruppen.

Læs mere om Farmer Market School-konceptet, der er skabt af en ADRA-medarbejder

Efter undervisningen fik Haji den idé at omdanne sin høst af søde kartofler til kartoffelsnack frem for at sælge dem rå. Satsningen lønnede sig, og han tjente nu fem gange mere per kartoffel end året før. Hans samlede fortjeneste blev tredoblet. Småbonden har skabt en forretning og drømmer nu om mere.

”Jeg har købt to geder og tre kyllinger, og jeg vil med tiden investere i en mark i nærheden af byen, så jeg kommer tættere på markedet for mine kartoffelsnack,” fortæller han.

 

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: