Roza har store forventninger til, hvad hendes nye symaskine kan gøre for familiens tilværelse (Foto: ADRA Yemen)

25. september 2020

Symaskine skal forbedre tilværelsen for Roza

Da Roza kom til Basateen i Aden, Yemen, havde hun forinden været på flugt fra bomber, der ødelagde hendes søns arm. Livet har ikke tilsmilet den 39-årige kvinde, men efter at have deltaget i ADRA’s Cash for Work-projekt, har hun fået håb. For nogle af de penge hun har tjent ved at rydde affald i gaderne, har hun købt en symaskine. Den skal nu skabe en indkomst til familien

Som barn forventede Roza en lutter lys og god fremtid, men virkeligheden bød på misrøgt, en skæbne som barnebrud, fattigdom, krig og en familie med handicaps. Først i dag som 39-årig oplever hun, at håbet tager form.

Den første del af Rozas barndom var glad og harmonisk. Faren arbejdede for Yemens skattemyndigheder, og familien på otte personer var velstillet. Ingen krig hærgede hendes hjemby.

Først da Rozas mor døde, begyndte mareridtet. Faren blev gift med en anden kvinde, der misrøgtede den dengang 9-årige Roza og hendes søskende. Stedmoderen tvang brødrene til at forlade huset, mens Roza og søsteren blev tvangsgift som meget unge piger.

”Jeg blev givet væk til en mand, der ikke ejede sin egen bolig og var daglejer. Vi havde derfor ingen fast indkomst, ej heller da vi fik vores fire børn. De små led meget under de mange gange, vi måtte flytte fra sted til sted, alt efter hvor vi fandt en ledig bolig.”

Roza solgte kartofler og hjemmelavet legetøj for at dække familiens behov for mad og andre fornødenheder.

På flugt

Krigen, der brød ud i 2015, har sat et permanent aftryk på Roza og familien. En granat ramte den ene af hendes sønner, mens han solgte kartofler. Armen måtte amputeres.

Herefter flygtede familien, til hvad de troede var et trygt sted, men heller ikke her fandt de sikkerhed og stabilitet. Til sidst rejste de helt mod syd til bydelen Basateen i Aden. Stedet var i forvejen befolket af internt fordrevne og flygtninge fra Etiopien og Somalia, så det var svært at finde en lejebolig. De endte med at slå sig ned i et træskur.

Kun hårdt fysisk arbejde var tilgængeligt for en daglejer, og da hendes mands ryg er nedslidt, måtte Roza søge job som hushjælper.

”Jeg var ved at være helt nedbrudt og kunne ikke se en løsning på vores situation, indtil en af de familier, jeg arbejdede for, henviste mig til ADRA. Kun ADRA kunne hjælpe os, fik jeg at vide.”

Opstart af lille virksomhed

Herfra gik det slag i slag. Roza blev indrulleret i ADRA’s projekt ’Cash for Work’, hvor mænd og kvinder med koste, fejebakker og trillebøre for en periode arbejder side om side for at fjerne affald i gaderne. Affaldsdyngerne burde være forsvundet med hjælp fra myndighedernes skraldebiler, men krigen i Yemen er også gået ud over almindelig infrastruktur og offentlig service.

Den beskedne løn, som affaldsindsamlerne får af ADRA, er afgørende for, at deres familier kan købe mad og medicin og blive ved med at forsørge sig selv. For nogle af modtagerne går dele af indtægten til køb af værktøj, så familien kan genstarte det lille skrædder- eller autoværksted, de havde, før krigen ødelagde alt.

Læs mere om Cash for Work-projektet her

For Roza betød lønnen, at hun nu har kunnet købe en symaskine og skabe en mikrovirksomhed i håb om en bedre fremtid.

“Nu arbejder jeg igen som hushjælper, mens min datter syr for folk. Jeg er sikker på, at vi er på vej i en god retning,” siger Roza.

 

 

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: