ADRA Danmark har haft projekter i Yemen siden 2002 (Foto: ADRA Yemen)

22.09.2020

Tæt på en million kroner fra Novo til sultkrise

ADRA Danmarks ønske om at gribe ind over for sultkrisen i Yemen og oplyse om effektiv Corona-forebyggelse har påkaldt sig Novo Nordisk Fondens opmærksomhed og støtte. Fonden har netop doneret en lille million kroner til et projekt, der skal give de allermest udsatte familier råd til at købe mad

Med Novo Nordisk Fondens spritnye donation på 982.987 kr. formår ADRA Danmark nu at hjælpe 135 husstande i Yemen med dels at få mere mad, dels at blive klædt på med viden om ernæring. I samme projekt indgår oplysning om forebyggelse af Corona-smitte.

Målgruppen er de mest udsatte befolkningsgrupper såsom familier med børn under fem år, gravide og ammende kvinder, mennesker med handicaps, kvindelige eneforsørgere samt internt fordrevne yemenitter.

Helt konkret overfører ADRA Danmarks partner ADRA Yemen pengebeløb på de udvalgte familiers bankkonti.

Beløbene er beregnet til at kunne dækkes familiernes månedlige behov for mad, og projektet når ud til omkring 950 personer over de næste seks måneder.

”I ADRA mener vi, at direkte økonomisk støtte er den bedste måde, vi kan hjælpe på i en pandemi-tid. Folk har sværere ved selv at skabe sig et levebrød eller tjene til dagen og vejen, når Corona forværrer den i forvejen dårlige økonomi og infrastruktur i landet,” forklarer Adriana Ferracin Kleivan, humanitær koordinator i ADRA Danmark.

”De udsatte familier får derudover mulighed for selv at vælge, hvad de har mest brug for. Det giver dem en større følelse af værdighed, men deres kontanter puster også liv i den lokale fødevarehandel.”

2,4 millioner børn i risiko for at sulte
Efter mere end fem års krig er Yemens humanitære krise den værste i verden. I intet andet land står så mange børn over for en cocktail af underernæring og sygdomme. Modstandskraften hos et sultende barn er generelt lav, og derfor bukker mange under.

Corona og kolera er medspillere i denne kamp.

FN rapporterer, at over 20 millioner yemenitter ikke får mad nok, og at antallet af underernærede børn inden udgangen af ​​2020 kan stige med 20 procent. I alt kan 2,4 millioner børn blive skubbet ud på sultegrænsen.

’Tag ansvaret på jer’
Samtidig er verdens humanitære bistand til Yemen dalet på grund af Corona-pandemien og af politiske årsager. Manglen på finansiering af nødhjælpsprojekter har resulteret i, at adskillige livreddende programmer er blevet lukket ned.

Den humanitære afdeling under FN appellerer i disse dage derfor skarpt til FN’s Sikkerhedsråd om at løfte deres ansvar for at beskytte Yemens civile befolkning mod krigens konsekvenser, inklusive truslen om en sultkatastrofe.

FN vurderer, at mere end ni millioner mennesker er blevet ramt af nedskæringer i bistanden, herunder programmer, der sikrer forsyninger af mad, rent vand og sundhedspleje. Hvis det fortsætter, vil utallige civile yemenitter dø af sult og sygdomme, lyder det fra FN.

Se Novo Nordisk Fondens egen pressemeddelelse her

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: