03. juni 2020

To ADRA-ildsjæle fylder 70 år

10 spørgsmål til fødselarerne Bjørn Krøll og Lehnart Falk, der begge har rundet 70 år. Bjørn, også kaldet Bamse, blev pensioneret i 2018 efter at have været ADRA Danmarks kommunikationsmedarbejder gennem 18 år. Lehnart var generalsekretær fra 2006 til 2016

1) Hvad har du brændt allermest for i dit liv?

Bamse (BK): ”At følge den plan, Gud har for mit liv og at beskæftige mig med noget, der gør en forskel til det bedre for andre mennesker.”

Lehnart (LF): ”Mennesker! Jeg elsker mennesker og lever for at gøre andre glade. Det er kernen i kristendommen. Du skal elske din næste som dig selv.”

2) Hvordan er den ild blevet forløst?

BK: ”På flere måder! Jeg har blandt andet været med til at fremme sund levevis gennem mit arbejde som kok med speciale i vegetarmad. Jeg har været køkkenchef på et sanatorium i Norge, leder af en vegetarrestaurant, produktudvikler på Nutana og foredragsholder. Musik har fyldt meget i mit liv, og jeg har optrådt i flere kor og indspillet cd’er. Noget af det allermest fantastiske er, at jeg fik lov til at arbejde med udvikling og nødhjælp for ADRA gennem de sidste 18 år af mit arbejdsliv.”

LF: ”Flere af mine uddannelser har mennesket som en central del bl.a. teologi, psykologi og internationalt udviklingsarbejde med fokus på Afrika. Mit efterfølgende arbejdsliv afspejlede det samme.”

3) Brænder flammen lige så voldsomt i dag?

BK: ”Det gør den, men på en mere afklaret måde. Jeg har jo fået en masse erfaring gennem et langt liv, så de vilde idéer er afløst af nogle mere jordnære beskæftigelser.”

LF: ”Ja og nej. Jeg ser det stadig som min livsopgave at gøre min familie og ikke mindst min hustru glad. Tiden med de store armbevægelser er dog overstået. Andres rettigheder er stadig vigtige for mig, så jeg skriver af og til lidt om det I ADRA-netværket.”

4) Hvordan har du det med at være pensioneret?

BK: ”Efter lidt tilvænning går det rigtig fint. Det er et fantastisk privilegium at kunne bruge sin tid på alt det, man har lyst til. Jeg oplever en stor frihed og tryghed.”

LF: ”Fantastisk. Nu har jeg tid til at lave noget af det, jeg altid har haft lyst til.”

5) Hvad bruger du allerhelst din hverdag på nu?

BK: ”Jeg elsker at bruge mine praktiske evner. Med både hus og sommerhus er der nok at tage fat på. Jeg når dog slet ikke alt det, jeg sætter mig for. Der dukker hele tiden opgaver op, hvor andre har brug for min hjælp.”

LF: ”Jeg elsker havet, som jeg er vokset op ved, så jeg slapper af som fuldtidsfisker. Jeg har også en tømreruddannelse, så huset bliver renoveret fra øverst til nederst. Jeg holder af at skabe noget nyt og smukt. Det seneste, jeg har givet mig i kast med, er et shelter, der ligner en afrikansk hytte, eller rundkirke om man vil. Den kan dreje rundt.”

6) Hvad foretager du dig typisk, når du gør noget for andre?

BK: ”Jeg prøver at leve efter de gode råd, vi har fået i Bibelen – at vise omsorg, give opmuntring, sprede glæde. Jeg har stadig gang i nogle aktiviteter for ADRA, og Happy Hand-genbrugsbutikkerne hjælper jeg ved at organisere lageret og afhente ting og sager til butikken.”

LF: ”Jeg bruger meget tid på min familie og ikke mindst mit barnebarn. Jeg prædiker også regelmæssigt.”

7) Hvorfor ikke bare læne dig tilbage og sige ”jeg har taget min tørn”?

BK: ”Øh, livet er jo ikke gået i stå. Jeg er omgivet af andre mennesker, og der er SÅ mange spændende opgaver, der ligger og venter. Livet skal leves aktivt.”

LF: ”Jeg kan ikke sidde stille. Det er langt fra min natur. Jeg glæder mig over hver eneste dag, jeg kan arbejde.”

8) Hvor får du din energi fra?

BK: ”Jeg sørger for at motionere hver dag og tilstræber at spise nogenlunde sundt, men den grundlæggende energi kommer af taknemmelighed for det liv, Gud har givet mig. Det har været meget mere spændende og afvekslende, end jeg har kunnet drømme om. Derudover er jeg omgivet af en dejlig familie – en sød kone, fire dejlige døtre og svigersønner samt syv skønne børnebørn.”

LF: ”Jeg er meget nysgerrig og elsker at skabe nyt; at gøre noget anderledes. Derfor skal mit shelter kunne dreje rundt?”

9) Er der noget, du fortryder at have gjort eller ikke gjort?

BK: ”Ja!”

LF: ”Jeg drømte for nogle dage siden, at jeg skuffede et menneske, fordi jeg var meget målrettet og ikke procesorienteret. Jeg ville godt tidligere have lært at levet i nuet og tage mere hensyn til andres oplevelser af nuet fremfor altid at skulle følge en agenda eller nå et mål og sætte sig nye. Det øver jeg mig på nu. Derfor er min favorit udtalelse: ”Nej, hvor har vi det godt!” Jeg siger det gerne flere gange om dagen.”

10) Hvad er den vigtigste livsvisdom, du kan give videre?

BK: ”Vær taknemmelig for livet hver dag. Vær god til at lytte og lad være med at fylde for meget selv. Vis omsorg, giv opmuntring! Jesu liv er et fantastisk eksempel; kærlighed i praksis.”

LF: ”Din egen lykke er proportionel med den lykke, du skaber for andre. Skab en atmosfære at livslyst og glæde omkring dig, så du er savnet, når du går.”

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: