26. november 2020

To husdyr giver etiopiske Insino nyt håb

For Insino Rage er tørke lig med død, og frygten for endnu en lang tørtid klæber til hende som en skygge. Alligevel insisterer hun på aldrig at give op, og nu har hun fået en ny mulighed for at skabe sig et levebrød. Som fem andre kvinder i hendes ADRA-støttede kvindegruppe, har hun modtaget to husdyr at avle på

”Når jeg ser på mine to lam, får jeg nyt håb, men jeg er stadig bange for at tørken kommer og slår mig ud,” siger 45-årige Insino Rage. Hendes nye håb er et resultat af ADRA Danmarks program i området.

Læs om ADRA Danmarks program i Etiopien her

Insino lever i Etiopiens tørre Somali-region, som gennem nu mange år lider under konsekvenserne af et stadig mere utilregneligt klima. Regntidens komme bliver mere og mere uforudsigelig, og når vandet endelig banker ned fra himlen, rammer oversvømmelser dele af regionen. Samtidig varer tørtiden i længere tid end forventet.

I Insinos område er det tørken, som har stjålet liv fra hende. Da den senest ramte ganske voldsomt, mistede hun næsten alt.

Hendes 110 kvæg døde, og hendes mand forlod hende for at gifte sig med en anden kvinde. Under de mange vanskeligheder mistede hun fem ud af sine ti børn til sult og underernæring.

Alligevel giver Insino ikke op, men insisterer på at leve et meningsfuldt liv.

Opdræt kan være en god forretning

Uden for hendes hus står en gammel vogn op ad køkkenets pindevæg. Vognen bruges normalt til at transportere brænde, som hun samler fra buske og sælger til landsbyboere.

Den har ikke været i brug de seneste to måneder, efter at hendes æsel døde, men lige ved siden af ​​vognen står de to små lam, hun modtog fra ADRA.

”Mit håb vendte tilbage, da ADRA etablerede kvindegrupper i min hårdt ramte landsby,” fortæller Insino.

Hver kvindegruppe består af 10 medlemmer, hvoraf fem af dem modtager to gedekid eller to lam. Når dyrene bliver kønsmodne og selv får kid eller lam, giver ejerne de nye dyr videre til de af kvinderne i gruppen, som endnu ikke har dyr at avle på.

”Min største hindring for at skabe et levebrød har altid været mangel på startkapital, så jeg er meget taknemmelig for at have modtaget dyrene, som en dag formerer sig og giver min familie en indkomst,” siger Insino håbefuldt.

”Uden den rette viden, ville jeg føle mig som en blind mand, der går et sted, han aldrig har været før, men ADRA gav mig ikke bare lammene. De har nu lært mig, hvordan jeg opnår de bedste resultater med opdræt. At avle på dyrene kan være en god forretning.”

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: