02. september 2019

Tocifret millionbeløb fra EU til ADRA

EU donerer over 11 millioner kroner til ADRA’s arbejde med at genopbygge blandt andet skoler og vandforsyning i Syrien. Drenge som 13-årige Ali al Bakri har allerede nydt godt af hjælpen

I skyggen af krigen i Syrien står en hel generation af unge, som må sætte uddannelse og skolegang på stand-by.

Dog! Med hjælp fra EU, som donerer penge, og ADRA Danmarks partner i Syrien – ADRA Syrien – som udfører det praktiske arbejde, kan tusindvis af børn igen gå i skole. Heriblandt Ali al-Bakri. Ham vender vi tilbage til.

Penge fra ECHO, som er EU’s Humanitære Kontor, gør det blandt andet muligt for ADRA at genopbygge skoler, uddele skolematerialer, udruste lærere, yde psykosocial støtte og rehabilitere vandforsyningen i udvalgte områder.

ECHO har netop doneret 11.187.300 kroner til arbejdet, og ADRA regner med at kunne hjælpe 63.000 mennesker med denne type nødhjælp. Fokus vil være på områder som Aleppo, Quneitra, Dara’a governorater og udkantsområder af Damaskus.

”Donationen er vigtig, fordi den giver os mulighed for at lave en integreret indsats til gavn for internt fordrevne,” siger Karen Garly Andersen, humanitær koordinator i ADRA Danmark.

”Når de vender tilbage til deres hjemegn for at genoptage et normalt liv, skal de basale faciliteter gerne være på plads, såsom netop vand og sanitet samt adgang til skolegang,” forklarer koordinatoren.

Skoler bombet i stykker
Ali al-Bakri ligner enhver anden dreng på vej ind i teenageårene med sin smarte frisure, hættetrøje og ørevarmere, men Alis historie er ikke som de flestes.

For mens danske unge til tider drømmer om at slippe for skole og lektier, drømte han kun om igen at høre skoleklokken ringe ind.

Krigens indtog i hans gamle hjemby blev ødelæggende for mange børn og unges skolegang, fordi de var tvunget til at flygte til andre områder.

Det samme gjorde sig gældende for Ali, hans forældre og tre brødre, der først flyttede til nabobyen Jeramana, hvor Ali kunne fortsætte i en anden skole. Det varede dog ikke længe, før hans liv igen blev vendt på hovedet.

Tårerne presser sig på, mens han genkalder den dag, skolen blev bombet. Han hørte braget fra en kæmpe eksplosion. Skolen var blevet ramt af raketter.

Ikke alle overlevede, nogle blev såret, mens andre som Ali slap nogenlunde uskadt. Med to bombardementer i rygsækken så det nu for alvor ud som om, skolegang var slut for ham.

En ny start
I takt med at situationen blev forbedret i 2018, genopbyggede ADRA en skole i Zamalka. Som nogle af de første vendte Alis familie tilbage til byen, og i oktober 2018 fandt han atter vej til klasseværelset på Talal Katam skolen.

”Det var et magisk øjeblik. Jeg elsker min skole, mine lærere og mine klassekammerater,” siger Ali om den dag, han igen kunne gå i skole.

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: