24. november 2021

Ubah: ”Nu tror jeg på, at gode dage vil komme”

Ubah Atosh var først skeptisk, da hun hørte om ADRA’s koncept for gedegrupper, for hun forventede, at det ville blive svært at forære sine gedekid til andre, hvis hun selv havde haft maset med at passe dem. Nu har hun indset fordelene

I Etiopiens Somali-region er jorden knastør på nær i regntiden, som efterhånden er stærkt uregelmæssig. Her bor 34-årige Ubah Atosh med mand og 8 børn. I hendes land bliver hun opfattet som midaldrende, for her er gennemsnitsalderen 66 år.

Ubah står foran sin tukul (hytte) sammen med sine børn, og i alles ansigtsudtryk spores glæde. Ubah har lige modtaget fem geder, fordi hun er blevet en del af en gedegruppe for kvinder organiseret af ADRA. Giverne er gavmilde danskere, der i julen 2020 forærede hende og en hel del andre kvinder en livsnødvendig julegave.

”Tak til ADRA og alle de godhjertede mennesker i Danmark, som har bekymret sig for os og vores situation uden overhovedet at kende os. Nu tror jeg, at vi går gode dage i møde, hvor jeg kan give mine børn tilstrækkeligt mælk, og min stald igen bliver fyldt med mange geder, kvæg og kameler,” siger Ubah.”

Mænd ikke robuste nok til landbrug

Ubah og familien er pastorale nomader, hvilket vil sige, at de lever af deres dyrehold. Hjorden kan bestå af både kvæg og kameler. Mændene går langt for at finde græsningsområder til dyrene, og efterhånden skal de rejse endnu længere for at finde noget, der er grønt og spiseligt.

Hjemme passer kvinderne børnene, de mindre husdyr som geder og får samt et par få afgrøder, som primært dyrkes til husdyrenes madtrug.

”Jeg havde engang mange køer, kameler og geder, men på grund af lange tørkeperioder, og særligt tørken i 2017, mistede jeg stort set alle mine dyr,” begynder Ubah at fortælle.

”Derfor flyttede min familie og jeg til et andet område, hvor min klan oprindeligt holder til. Nu var vi dog helt afhængige af nødhjælp for at kunne overleve. Så flyttede vi endnu engang og endte her i Wardid, hvor min svoger gav os et mindre jordstykke.

Selvom dyrehold er hele vores liv, forsøger vi at supplere med en anden indtægtskilde – smålandbrug. Det går ikke så godt, for ingen af os har de færdigheder, der kan give os succes. At dyrke jorden er ekstremt svært, og vores mænd har ikke den fysiske styrke, der skal til. Det kræver robusthed og erfaring at pløje, så, luge og beskytte afgrøderne mod skadedyr og vilde dyr. Vi mangler desuden gode frøsorter, redskaber og er nødt til at leje pumper og købe brændstof for at få vand op fra floden.”

I 2020 var de fleste i Ubahs region belastet af både dårlig høst, en græshoppe-plage og Corona-restriktioner. Ubah blev bekymret for, om at alle hendes børn ville overleve.

Mælk er basisføde

Da ADRA så den truende situation for folk på Ubahs egn, organiserede man gedegrupper, der fungerer således, at 20 kvinder bliver delt op i to lige store grupper. I den første gruppe modtager hvert medlem fem gravide geder af lokal avl. Fem måneder efter, at kiddene er kommet til verden, giver hvert medlem i den første modtager-gruppe deres fem førstefødte kid videre til medlemmerne af gruppe to.

”Først var jeg skeptisk over processen med ventetid, særligt hvis jeg ville blive placeret i gruppe to. Hvordan skulle det dog kunne fungere, for hvem har seriøst lyst til at give afkald på de kid, man har brugt fem måneder på at passe. Jeg havde mange spørgsmål.”

Efter at have fået en grundig indføring i konceptet af ADRA, kan Ubah se fordelene ved, at de lokale borgere arbejder sammen og løfter i flok. Således kan hele samfundet blive mere robust.

”Alle, der bor i Somali-regionen, hvad enten du er pastoral nomade, driver handel, er byboer eller bor på landet, deler samme behov for husdyr. Alle ønsker at eje mindst et dyr, der kan give mælk, for mælk er vores basisføde. Vi drikker det på alle tidspunkter af dagen, og indtager det sammen med majs eller sorghum, i grød eller tilsat teen.”

Majs og sorghum er almindelige afgrøder at dyrke for folk i Ubahs region, men dyrehold er og bliver deres primære kilde til føde og indtjening. Selv hvis høsten slår fejl, kan dyrene stadig få gavn af stængler og blade.

Mød Ubah i denne korte film:

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: