Da myndighederne i Sydsudan beordrede landets skoler lukket, fik forsøget på Corona-forebyggelse alt for store konsekvenser for skolepigerne. Det mener 17-årige Nyajuok Chuol Buong fra landsbyen Maiwut i det nordlige Sydsudan.
”Da skolerne lukkede i marts 2020, var landets børn nødt til at blive hjemme, og her vænnede alle sig til en ny tilværelse, hvor børn ikke behøver at passe sin skole og lave lektier. Unge piger fra Maiwut er blevet tvunget ind i ægteskaber af deres forældre. To af mine gode veninder blev hurtigt gravide, og de kommer ikke tilbage til skolebænken, medmindre nogen støtter dem i det.”
Nyajuok drømmer om at blive skolelærer, så der bliver flere kvindelige af slagsen, og nok er hun frustreret over, at skolelukningen forsinker hende, men så glæder hun sig til gengæld over noget andet.
Siden september har ADRA haft sat en stor højtaler op på en af landsbyens større pladser med skyggefulde træer. Med konceptet ’Education on Air’ har organisationen indbudt skolebørn fra 5. klasse og opefter til i mindre grupper ad gangen og med behørig afstand at lytte til båndet undervisning, indspillet af lærere fra Juba.
ADRA hyrede tillige mentorer, der skal sikre, at de lokale lærere er i stand til at facilitere konceptet og bruge udstyret.
”Lærerne på båndene er meget dygtigere end dem, vi har i skolen, og engelskundervisningen er bedre, fordi stemmen på båndene har en bedre udtale,” siger Nyajuok.
Nyajuok er glad for at kunne modtage ny viden trods nedlukning af skolerne (Foto: ADRA Sydsudan)
Normalt indbefatter ADRA Danmarks projekt i Sydsudan blandt andet etablering af klasselokaler og uddeling af skolebænke, skolematerialer samt hygiejnepakker med fx sæbe og genanvendelige bind til store skolepiger. Sidstnævnte hjælper de unge kvinder til at møde op og passe skolen, også når de har menstruation. Uden hjælpemidler oplever de ofte mobning fra andre elever, fordi de normalt har ringe muligheder for at holde sig rene i menstruationsperioden.
Da eleverne ingen form for skole havde fra marts til august, gik pigerne derfor også glip af at modtage hygiejneprodukter fra ADRA, men da ’Education on Air’ gik i gang, kunne organisationen igen dele materialer ud til de skolesøgende børn og unge.
Indtil da havde piger som Nyajuok været nødt til at arbejde under dårlige vilkår for på anden måde at skaffe hygiejneprodukter.
De arbejder blandt andet for etiopiske handelsmænd med at transportere varer over en afstand på 80 km fra Maiwut til Longechuk. Til fods! De bliver underbetalt, sulter og tørster undervejs, er i fare for overgreb, og fra juni til november er vejene oftest oversvømmede.
”Hvis ADRA forsætter med at uddele hygiejnepakker, vil piger som jeg ikke skulle gå den lange tur for at tjene pengene til det samme, og så kan vi følge ’Education on Air’ mere regelmæssigt, indtil skolerne åbner igen,” siger Nyajuok.
Børn med varer, der skal fragtes til Etiopien (Foto: ADRA Sydsudan)
“Alle har lige ret til at følge og udleve deres egne drømme og evner. Derfor kæmper vi side om side med vores medmennesker for at styrke deres stemme”
Din browser er forældet!
Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.
Overvej at hente en af følgende browsere: