Hvad er spare-lånegrupper

Spare-lånegrupper er en lokal form for banksystem uden computere og ansatte bag en skranke. Banksystemet giver de fattige i landsbyerne en mulighed for at spare op og låne penge til gode idéer og investeringer

Spare-lånegrupper: Village Savings and Loan Association (VSLA)

ADRA Danmark arbejder på at sikre bæredygtige levevilkår i de lande, hvor vi arbejder. En af metoderne hertil er at oprette spare-lånegrupper efter filosofien ’hjælp til selvhjælp’.

Millioner af verdens fattigste mennesker kan ikke åbne en bankkonto og har ikke mulighed for at låne penge. Derfor er det næsten umuligt for dem at investere og forbedre deres livsvilkår.

En vej ud af klemmen er spare-lånegrupper, hvor fattige går sammen om at spare op og låne penge ud til gode ideer og investeringer. Altså en form for andelssparekasse. Resultaterne kan være økonomisk uafhængighed for den enkelte, skolegang til familiernes børn og et mere velstående lokalsamfund.

Læs hvordan en enke forvandlede sit liv med en god investering.

Banksystemet er med til at bekæmpe fattigdom og sikre, at familier også kan overleve i perioder med dårlig høst. Alt hvad det kræver er nedskrevne regler og en metalboks med et antal nøgler.

Sådan fungerer spare-lånegrupper

Hvert medlem af en spare-lånegruppe indbetaler et beløb hver uge og får efter tur mulighed for at optage lån i gruppen. Lånet kan investeres i opstart af en lille forretning eller til indkøb af såsæd og gødning, og pengene bliver betalt tilbage med den ekstra indtjening, investeringen skaber.

ADRA støtter grupperne med metalbokse og nøgler, bankbøger og undervisning i, hvordan man styrer en spare-lånegruppe. Når gruppen bliver selvkørende, er ADRA’s arbejde med den slut.

Banksystem, der styrker kvindernes status

Grupperne kan være med til at styrke kvindernes status i lokalsamfundene, fordi de med deres medlemskab spiller en aktiv rolle i familiernes husholdning. Med den nye mulighed for at investere, bliver kvindernes økonomiske afhængighed af mændene desuden reduceret.

Se denne video om spare-lånegrupper:

 

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: