Møde i Margarets spare-lånegruppe (Margaret sidder yderst til venstre i en brun bluse). Foto: ADRA Uganda

10. maj 2021

Margaret har lært at regne og investere

Med hjælp fra ADRA har Margaret fra Uganda lært at regne den ud. Før havde hun ingen uddannelse, nu er hun ved at skabe sin egen forretning og er forberedt på ødelæggende tørketider

Som alle andre mødre ønsker ugandiske Margaret Aleper kun det bedste for sine syv børn. Derfor har hun i mange år mærket et stort pres på sine skuldre for at sikre familiens overlevelse. Hendes mand har flere koner og bidrager kun i ringe grad til forsørgelsen.

Da Margaret var barn, blev hendes landsby ramt af en ødelæggende tørke. Familien fik ikke mad i flere dage. Deres husdyr døde af sygdomme, og de kunne ikke skaffe mad af egen avl. Derfor måtte de bruge af deres få midler til at købe mad fra markedet. Kun familier, der i forvejen havde velnærede dyr og små forretninger kørende, klarede sig ok igennem perioden.

Drømme, men ingen uddannelse

”Min erfaring med slem tørke fik mig som voksen til at drømme om at opnå færdigheder inden for landbrug, særligt grøntsagsdyrkning, og jeg vidste, at jeg en dag burde lære at læse og regne for at blive modstandsdygtig over for den slags kriser i fremtiden,” fortæller Margaret.

Hun bor i den semi-tørre region Karamoja. Her er befolkningen fattigere end i resten af landet blandt andet på grund af mange års konflikter i regionen, manglende prioritering af børns skolegang og dermed manglende jobfærdigheder inden for andet end karamojongernes typiske levebrød – kvægdrift.

Blandt dette folk hersker der traditionelt en skepsis over for skoleuddannelse, men det er ved at ændre sig. Dog er det stadig svært for piger at blive på skolebænken, da forældrene ofte gifter dem væk i en tidlig alder.

På jagt efter løsninger

Drømmen om at lære om god landbrugsfaglig praksis og at opnå boglige færdigheder blev aldrig rigtigt til noget, efterhånden som Margarets børneflok voksede. Ydermere kunne hun ikke skaffe penge nok til at starte en forretning, der kunne forsørge familien.

“Jeg havde brug for en måde at tjene penge på, og jeg var konstant på jagt efter løsninger. Der var intet job til mig på markedet, og når jeg søgte økonomisk hjælp hos den lokale regering, lærte jeg, at de kun ville yde bistand til folk, der var organiserede i lokale borgergrupper.”

Derfor sluttede Margaret sig til en lokal gruppe ved navn Lorukumo af den type, som ofte udgør et informations-bindeled mellem landsbyernes indbyggere og de lokale myndigheder. Som resultat af hendes deltagelse i borgergruppen, der er støttet af ADRA, modtog hun undervisning i regnskabsførelse

6 geder og mad til flere måneder

Gennem ADRA fik hun ydermere mulighed for at blive en del af en spare-lånegruppe, hvor hun og de andre medlemmer lærte at spare penge op til fælles gavn. Ved at optage lån fra gruppens fælles pengekasse havde hun nu endelig kapital til at skabe sin egen forretning.

Læs mere om spare-lånegrupper her

Margaret, der før hun tiltrådte spare-lånegruppen hverken ejede en ged eller penge til et husdyr, har nu seks geder. Hun har solgt en ged til omregnet 187 kroner og købt to hundrede kilo sorghum (en kornsort), hvilket er nok til at brødføde familien i flere måneder. De mindste af børnene får mælk fra gederne.

“På trods af COVID-19-krisen fortsatte min spare-lånegruppe med at spare op. På et år har vi sammen opsparet 10 millioner shilling (ca. 18.130 kroner),” fortæller Margaret stolt.

Den lokale regering har desuden givet tilskud til hele borgergruppen på samlet ca. 35.800 kroner som et løft til de forskellige spare-lånegruppers opsparinger.

Margaret drømmer om at spare nok penge op til at kunne købe sit eget jordstykke. Dér vil hun slå sig ned og give børnene en god tilværelse.

  

T.v.: Margaret Alepers børn, t.h.: Margaret (Foto: Uganda)

X

Din browser er forældet!

Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.

Overvej at hente en af følgende browsere: